Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Presa din România: Vama Sculeni „colcăie" de contrabandiști

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Abonare
Jurnaliștii de la Iași au relatat despre un caz straniu petrecut la Vama Sculeni, existând bănuiala că unele microbuze cu ţigări de contrabandă ar fi „alimentate" între frontiere (în zona duty free).

CHIȘINĂU, 30 mai — Sputnik. Pe 7 martie 2018, un microbuz încărcat cu țigări de contrabandă, ascunse printre puieți de pomi fructiferi, a fost lăsat să treacă nestingherit de către polițiștii de frontieră și vameșii români, scrie ziaruldeiasi.ro. Marfa a fost descoperită însă ulterior de către o patrulă, conducătorul auto fiind întors în vamă.

Iurie Ceban - Sputnik Moldova
Facilități la punctele comune de control vamal pentru agenții economici din Transnistria

Sursele publicației au afirmat că autoutilitara a fost lăsată apoi să se întoarcă în Republica Moldova.

Pe scurt, evenimentele s-au derulat astfel: Pe 7 martie 2018, în jurul amiezii, dinspre țara noastră, la intrarea în vama românească s-a apropiat o autoutilitară marca Mercedes Benz Sprinter, înmatriculată în România. Autovehiculul era trecut în acte pe persoană fizică, adică aparținând lui Ivan B., cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. În timp ce microbuzul își aștepta rândul pentru controlul poliţiei de frontieră şi apoi vamal, autovehiculul este scos din rând de către o poliţistă de frontieră şi plasat în faţă, pentru controlul vamal. Angajaţii din punctul vamal Sculeni ar fi spus că acest fapt poate fi observat pe camerele de luat vederi.

Vameșul însă nu ar mai fi efectuat controlul, " din cauza aglomerației", astfel că microbuzul cu 30.000 de pachete de ţigări "Ashima" de contrabandă a ieșit cu bine din Vamă.

Autorul materialului scrie însă că "norocul" l-ar fi părăsit în continuare pe conducătorul auto. Astfel, după numai câţiva kilometri, autoutilitara a fost trasă pe dreapta de către o patrulă a poliţiştilor de frontieră. Cel ce i-a cerut actele şoferului Ivan B. este un poliţist care se pare că nu era la „curent" cu ma¬nevrele din vamă, notează sursa.

Acesta a deschis uşile dubiţei şi a văzut în interior mai mulţi puieţi de livadă, ambalaţi. Însă în interiorul ambalajului se aflau 30 de mii de pachete cu ţigări „Ashima". Poliţistul a decis să întoarcă maşina în Vamă pentru un control amănunţit.

Control Vamal pe Aeroport, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Poliţia de Frontieră a explicat unde au dispărut 300 de mii de cetăţeni moldoveni

Pentru că nu au avut informaţii oficiale în acest caz, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră invocând derularea unei anchete, jurnaliştii au stat de vorbă, sub anonimat, cu poliţişti şi vameşi care au povestit lucruri ce par „fantastice": unele microbuze cu ţigări de contrabandă ar fi „alimentate" între frontiere (în zona duty free), sunt băgate în faţă pentru a li se face controlul vamal, şi apoi trec ca prin „brânză". Unele surse vorbesc de „echipe" care lucrează pe o anumită tură, când intră „marfa" în România.

Alții ar fi spus chiar că maşina respectivă care figura pe numele lui Ivan B. ar face drumuri dese prin vama Sculeni şi cea din Republica Moldova, fără a fi „deranjat" de către autorităţi.

Un lucru este clar: Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni a rămas singura poartă de intrare în Europa unde nu au avut loc descinderi ale procurorilor, iar unii poliţişti şi vameşi îşi fac de cap, concluzionează Ziarul de Iași.

Fluxul de știri
0