Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliţia de Frontieră a explicat unde au dispărut 300 de mii de cetăţeni moldoveni

© Sputnik / Rodion ProcaControl Vamal pe Aeroport, foto de arhivă
Control Vamal pe Aeroport, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Poliţia de Frontieră a făcut o precizare cu privire la numărul cazurilor de ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni.

CHIȘINĂU, 29 mai — Sputnik. Pe 28 aprilie s-au împlinit patru ani de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene.

Poliția de Frontieră - Sputnik Moldova
Societate
Încă un șofer cu „sindromul BMW": De data această, prins de Poliția de Frontieră

Potrivit datelor prezentate Agenției Sputnik Moldova de Poliția de Frontieră, în această perioadă de regimul liberalizat de vize s-au bucurat aproximativ un milion 470 de mii de cetăţeni.

Din numărul total au revenit în țară în jur de un milion 170 de mii de moldoveni, ceea ce constituie 79,5 la sută, mai precizează sursa.

„Cifra de 301 838 și rata de 20,5% arată doar numărul cetățenilor, care pentru data respectivă se aflau în afara țării", a explicat Poliţia de Frontieră.

Instituţia a explicat că „marea majoritate a persoanelor în cauză sunt cei, șederea cărora în UE nu va depăși 90 de zile și care în scurt timp vor reveni în RM, cei, care au viza de lungă durată și / sau permisul de ședere în una din țările UE (de exemplu, pentru studii sau muncă), dar și cei, care, având dubla cetățenie, ies din RM cu pașaportul moldovenesc și intră în UE deja cu pașaportul unui stat membru al UE (de cele mai multe ori românesc)".

Potrivit Poliţiei de Frontieră, aceste date nu indică în niciun caz câți cetățeni moldoveni au emigrat din țară sau au depășit perioada de ședere în UE.

Прокуратура по борьбе с коррупцией - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura Anticorupție: Vezi ce făcea un fost ofițer al Poliției de Frontieră

Acest lucru îl confirmă inclusiv informațiile furnizate de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în privința numărului cazurilor de ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni

Numărul respectiv în comparație cu numărul total de călătorii al cetățenilor noștri în UE rămâne unul stabil de la an la an, reprezentând aproximativ 0,5%. De cele mai multe ori cetățenii RM nu figurează în top-urile Frontex aferente indicatorilor privind riscurile pentru securitatea frontierelor externe ale UE", subliniază instituţia într-un comunicat.

Regimul liberalizat de vize a intrat în vigoare pe 28 aprilie. De anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen se bucură cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric.

Fluxul de știri
0