Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Roma: Cum s-au încheiat negocierile pentru reglementarea transnistreană

© Sputnik / Alexander Vilf / Accesați arhiva multimediaRoma, Italia
Roma, Italia - Sputnik Moldova
Abonare
Chișinăul și Tiraspolul și-au demonstrat interesul pentru avansarea în procesul de reglementare, a subliniat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.

CHIȘINĂU, 30 mai — Sputnik. Activitatea asupra tuturor aspectelor legate de „pachetul din opt puncte" va fi finalizată până la sfârșitul anului — acesta e rezultatul negocierilor privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5 + 2, care au avut loc la Roma, Italia, pe 29 și 30 mai.

Iurie Ceban - Sputnik Moldova
Facilități la punctele comune de control vamal pentru agenții economici din Transnistria

Potrivit comunicatului de presă al Misiunii OSCE în Moldova, publicat miercuri, angajamentul de a rezolva problema celor „cinci puncte" este reflectat în protocolul de la Roma, semnat de părți, mediatori și observatori în procesului de negocieri.

Protocolul conține termene clare și mecanisme care să asigure finalizarea rapidă a problemelor rămase din pachetul din opt priorități identificate de părți în 2017.

„Acordurile și punerea în aplicare ulterioară a acestora prin intermediul conducerii locale, au devenit noua normă a procesului de reglementare transnistreană. Protocolul, semnat de părți astăzi, îmi dă încrederea că deciziile privind aspectele prioritare rămase — legate de telecomunicații, cauze penale și libertatea de circulație, vor fi luate până la sfârșitul anului, dacă nu mai devreme", a declarat reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE privind procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Oficialul consideră necesară „finalizarea lucrărilor privind toate aspectele pachetului din opt puncte, care va consolida în continuare încrederea dintre Chișinău și Tiraspol".

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a subliniat că în ultimele luni, Chișinăul și Tiraspolul și-au demonstrat susținerea pentru avansarea în procesul de reglementare.

ремонт дороги пробка автомобили номер ПМР Проспект Штефана чел Маре Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt in reparație reparația drumului ambuteiaj mașini - Sputnik Moldova
Politică
Decizie revoluționară. Mașinile cu numere transnistrene, admise în traficul mondial

„Acest lucru a fost evident la toate nivelurile negocierilor, începând cu seria intensă de întâlniri ale grupurilor de lucru, conduse de reprezentanți politici, până la întrevederile personale a liderilor de la Chișinău și Tiraspol", a spus Michael Scanlan.

Oficialul și-a exprimat încrederea că „părțile vor continua această abordare orientată spre rezultate".

Anul acesta, Chișinăul și Tiraspolul au început să pună în aplicare, în mod activ, trei dintre cele cinci acorduri încheiate în noiembrie 2017 — a fost deschis un pod peste Nistru între satele Gura-Bâcului și Bâcioc, au fost apostilate diplomele.

Părțile au confirmat, de asemenea, termenul de finalizare a acordului privind folosirea terenurilor agricole din raionul Dubăsari (până la 1 august). Iar începând cu luna septembrie, participanții la proces intenționează să înceapă implementarea așa-numitului „acord privind numerele de înmatriculare", semnat pe 24 aprilie 2018.

Unde vor merge banii încasați în urma procurării plăcuțelor neutre pentru transnistreni>>>

Participanții la negocierile în format „5 + 2" sunt Chișinăul și Tiraspolul, ca părți ale conflictului, Rusia, Ucraina, OSCE — în calitate de mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite — în calitate de observatori.

Fluxul de știri
0