Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Predicții sumbre: Europa va fi lovită de o mare criză

© AP Photo / Kin CheungBillionaire financier George Soros
Billionaire financier George Soros - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Soros aduce argumente privind criza financiară, dar și pentru o criză de tip nou în Europa - soluțiile lui sunt contrare tendințelor majore ale Uniunii Europene.

BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik, Evan Răutu. Controversatul miliardar George Soros a lansat un avertisment de o gravitate excepțională, care are două componente: o nouă criză financiară majoră, dar și "o iminentă criză existenţială".

George Soros - Sputnik Moldova
Soros va pompa milioane de lire pentru a împiedica Brexit - Noi dezvăluiri

Într-un material trasnsmis de prestigiosul portal Bloomberg și preluat de Agerpres, Soros aduce câteva argumente pentru criza financiară.

Aceste ar fi „aprecierea dolarului" şi "fuga capitalurilor de pe piețele emergente", iar abandonarea acordului nuclear cu Iranul şi "distrugerea Alianţei Transatlantice dintre UE şi SUA" vor avea efecte negative asupra economiei europene şi "vor provoca şi alte dislocări", inclusiv "devalorizarea monedelor statelor emergente", a comentat destul de ciudat Soros — statele emergente europene fiind cele din zona euro, deci cu unică monedă.

„Avertismentul lui Soros vine într-un context în care randamentele pentru obligaţiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani iar mari economii emergente precum Turcia şi Argentina au probleme în a rezolva consecinţele provocate de o inflaţie galopantă", scrie Agerpres.

Theresa May între drapelul UE și cel al Marii Britanii - Sputnik Moldova
Coşmarul Brexit: O a doua perioadă de tranziţie, amânarea ieşirii și ce solicită May

În privinața "iminentei crize existenţiale", George Soros consideră că "Tot ceea ce putea să meargă prost a mers prost". Soros s-a referit la criza refugiaţilor dar şi la politicile de austeritate "care au adus la putere partidele populiste".

Un alt aspect sesizat de Soros este "dezintegrarea teritorială" a UE, iar exemplul miliardarului este Brexit-ul. "Nu mai este o figură de stil dintr-un discurs să spui că Europa este într-o criză existenţială, aceasta est cruda realitate", a declarat George Soros.

George Soros propune însă și soluții: un „Plan Marshall pentru Africa", a cărui valoare ar fi de circa 30 de miliarde de euro pe an — și care ar urma să fie finanţat de UE. Acest plan ar reduze șomajul și ar reduce "presiuniea migrației în Europa", a spus miliardarul.

Brexit - Sputnik Moldova
Marea Britanie, suspectată de intenția "secretă" de a rămâne în UE

Pe plan intern, Soros revine la ideea sa mai veche, "transformarea radicală a UE", dar, atenție — inclusiv prin abandonarea clauzei care obligă statele membre să adere la zona euro — o politică monetare care urma să fie aplicată și în România.

"Moneda euro are multe probleme nerezolvate şi acestea nu trebuie lăsate să distrugă Uniunea Europeană", a spus Soros, o teorie care e vehiculată de mulți teoreticieni liberali. De asemenea, formula "Europa cu mai multe viteze" ar trebui abandonată. Din nou deci o viziune complet opusă marilor state UE, care militează pentru "viteze diferite".

În locul ei, Soros propune "Europa cu mai multe trasee", în care statele membre ar avea "mai multe alegeri la dispoziţie cu privire la direcţia lor politică şi economică".

De menționat că George Soros a susținut aceste idei în cadrul reuniunii anuale a Consiliului european pentru relaţii internaţionale, un Think Tank cu sediul la Paris.

Fluxul de știri
0