Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Business floral marca Moldova: Bugetul de stat, prejudiciat în proporții deosebit de mari

© Photo : customs.mdFlori
Flori - Sputnik Moldova
Abonare
Un șef al unei companii specializate în comerțul cu flori a fost condamnat pentru spălare de bani.

CHIȘINĂU, 28 mai — Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că instanța de judecată l-a condamnat pe un administrator de firmă pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Ofițer PCCOCS - Sputnik Moldova
Societate
Percheziții de amploare, marca PCCOCS: Iată pe cine i-au vizitat procurorii

În calitatea sa de administrator al unei firme specializate în comerțul cu flori, fiind obligat să asigure ținerea contabilității, precum și reflectarea tuturor tranzacțiilor economice ale entității gestionate — inculpatul nu a inclus în venitul brut obținut de compania gestionată suma de 4 536 677 de lei și nu a prezentat declarația cu privire la impozitul pe venit obținut din activitatea de întreprinzător în sumă de 448 367 de lei.

Astfel, bănuitul a acționat cu intenție directă și scopul eschivării de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Mai mult, administratorul SRL-ului nu a reflectat în registrul de livrări și declarația privind TVA — taxa pe valoare adăugată în sumă de 1 432 334 lei, din volumul de livrări în sumă de 7 441 784 de lei.

Această sumă reprezintă echivalentul transferurilor din partea clienților firmei în conturile bancare personale ale administratorului, deschise la diferite bănci comerciale.

Astfel, ca urmare a acțiunilor inculpatului, societatea comercială a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în proporții deosebit de mari prin neachitarea de impozite și taxe în sumă totală de 1 880 701 lei.

Прокуратура по борьбе с коррупцией - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura Anticorupție: Vezi ce făcea un fost ofițer al Poliției de Frontieră

În continuare, administratorul a organizat transferul plăților, în sumă de 363 024 de euro (echivalentul a 7 738 938 de lei), de către clienții care solicitau servicii de livrare de flori de pe pagina de vânzări online a companiei, pe contul bancar personal deschis la o bancă din România.

Ulterior, fiind conștient că valuta respectivă constituie venituri ilicite sub forma impozitelor și taxelor neachitate la buget, urmărind scopul tăinuirii originii și deplasării acesteia, a achiziționat diverse bunuri și servicii și a efectuat operațiuni bancare de transfer în alt cont bancar.

Inculpatul și-a recunoscut vina și a restituit integral prejudiciul material cauzat statului.

Pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, acesta a fost condamnat la achitarea unei amenzi în mărime de 70 000 de lei, închisoare cu suspendare pe un termen de 4 ani (cu obligarea de a nu-și schimba domiciliul), cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de administrare pe un termen de 4 ani.

În scopul asigurării achitării amenzii, s-a menținut sechestrul pe autoturismul inculpatului.

Iată cum își cresc polițiștii averile – Cazul unui ofițer de investigații>>>

Compania gestionată de inculpat la fel a fost condamnată la achitarea unei amenzi de 220 000 de lei, cu lichidarea persoanei juridice.

Fluxul de știri
0