Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Percheziții de amploare, marca PCCOCS: Iată pe cine i-au vizitat procurorii

© Photo : Facebook / PCCOCSOfițer PCCOCS
Ofițer PCCOCS - Sputnik Moldova
Abonare
Descinderile au fost efectuate la domiciliile, oficiile și mijloacele de transport a unor factori de decizie din cadrul unor SRL-uri.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a desfășurat, astăzi, 13 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Полиция - Sputnik Moldova
Societate
Polițiștii sunt încurajați să-și denunțe colegii corupți

Astfel, în cadrul efectuării măsurilor speciale de investigații, procurorii PCCOCS și ofițerii INI au stabilit următoarele: factorii de decizie ai cinci societăți comerciale au acţionat prin înţelegere prealabilă şi de comun acord, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, în perioada septembrie 2017 — ianuarie 2018, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste un milion de lei.

În urma investigaţiilor efectuate s-a constatat că în schema depistată sunt implicate două grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali al acestor activităţi.

Beneficiarii perfectau documente financiare fictive, precum că procură mărfuri şi servicii de la una dintre companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar. Ulterior, lichefiatorii sub pretextul procurării de produse cerealiere ridica de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziție a mărfurilor în care erau introduse date denaturate și restituite acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere.

În unele cazuri lichefiatorii „livrau" către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii aveau rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

Penitenciar - Sputnik Moldova
Societate
Iată ce a făcut în Penitenciarul 13 cea mai feroce grupare criminală din Moldova, Makena

Astfel, prin intermediul schemei respective avea loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor și impozitelor fiscale corespunzătoare.

Prima grupare (lichefiatori şi, posibil, legalizatori) — sunt gestionarii celor cinci companii care au rolul inclusiv de companie „paravan", iar a doua grupare (beneficiari) — sunt gestionarii „SRL 7", „SRL 8" și altele.

Directorul „SRL 1" a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un șir de acte de achiziție, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice.

După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziție, nu se aflau în țară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului.

Trei suspecți au fost reținuți în urma operațiunii desfășurate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Este vorba de trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, originare din Bălți și Orhei.

Operațiune de amploare a PCCOCS: Iată ce făceau două grupări criminale la Soroca — Foto>>>

Dacă vinovăția indivizilor implicați va fi demonstrată în cadrul procesului de judecată, aceștia riscă privațiune de libertate de până la șase ani sau amendă în mărime de la până la 267500 lei — în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi până la cinci ani, iar persoanele juridice riscă să fie lichidate.

Fluxul de știri
0