Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Duma de Stat cere eliberarea necondiționată a directorului RIA Novosti Ucraina

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaDuma de Stat a Federației Ruse
Duma de Stat a Federației Ruse - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentarii ruși și-au exprimat indignarea în legătură cu reținerea lui Kirill Vîșinski și au cerut ca jurnalistului să fie pus în libertate.

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. La ședința plenară de joi, Duma de Stat a adoptat o declarație în care a calificat drept abuzive acțiunile întreprinse de serviciile secrete ucrainene împotriva jurnaliștilor, cerând autorităților de la Kiev să-l elibereze imediat pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski, informează RIA Novosti.

„Acțiunile autorităților de la Kiev în raport cu agenția RIA Novosti Ucraina și angajații acesteia sunt o adevărată samavolnicie. Aplicarea unor acțiuni de forță împotriva jurnaliștilor, la care se recurge de regulă în cazul unor infractorii periculoși, contravine principalelor valori europene, parte indispensabilă a cărora sunt libertatea de opinie și libertatea de exprimare, consfințite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a altor obligațiuni de drept internațional", potrivit textului declarației.

În declarația sa, Duma de Stat cheamă OSCE și Consiliul Europei să ia o atitudine principială față de încălcarea repetată în Ucraina a drepturilor jurnaliștilor și a cerut autorităților de la Kiev eliberarea imediată a lui Vîșinski.

Declarația Camerei Inferioare va fi expediată guvernului Rusiei, Organizației Națiunilor Unite, Adunării Parlamentare a OSCE, precum și parlamentelor țărilor membre ale Consiliului Europei.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon s-a întâlnit cu Putin la Soci. Ce au discutat cei doi șefi de stat

Directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vîșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare. Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului, întreprinse împotriva jurnalistului de la RIA Novosti Ucraina, sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media.

Îngenuncheată de SUA, singura șansă a Europei rămâne cooperarea cu Rusia>>>

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Moscova așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

Fluxul de știri
0