Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Operațiunea „Consolidarea”: Țările UE îi propun Rusiei să se alieze împotriva lui Trump

© Photo : Пресс-служба Президента РФ / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин и федеральный канцлер ФРГ Ангела Меркель
Президент РФ Владимир Путин и федеральный канцлер ФРГ Ангела Меркель - Sputnik Moldova
Abonare
O turnură surprinzătoare: de ce în jurul Rusiei se formează o „echipă” din țări-membre UE care tind tot mai mult să devină oponenți economici ai SUA și ai sancțiunilor impuse de Washington.

CHIȘINĂU, 22 mai — Sputnik. Europa restabilește contactele economice cu Rusia pe fundalul sancțiunilor impuse de americani. Cancelarul RFG, Angela Merkel, s-a întâlnit la Soci cu Vladimir Putin; Marea Britanie vrea să ridice interdicția pentru tranzacțiile la bursă cu aluminiul companiei „RUSAL", iar președintele Bulgariei a propus să fie construită o conductă de gaz directă prin Marea Neagră. RIA Novosti analizează într-un material cum se formează în jurul Rusiei o echipă de adversari economici ai SUA.

Răcirea relațiilor se anulează

Angela Merkel și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Merkel a anunţat destrămarea NATO? „Europa să-şi ia destinul în propriile mâini"

Întâlnirea de la Soci între Vladimir Putin și Angela Merkel, urmărită cu mare atenție la Bruxelles, s-a remarcat printr-o atmosferă prietenească aparte: buchetul alb, fața zâmbitoare a cancelarului și urările ei de succes pe care le-a adresat, în limba rusă, noului guvern. Observatorii au menționat: cele două țări au reușit evident să atenueze contradicțiile care, începând cu 2014, le-au împiedicat să coopereze.

Într-adevăr, Moscova și Berlinul au tot mai multe motive de apropiere. Liderul rus a menționat că de cooperarea celor două țări depind sute de mii de locuri de muncă în Rusia și Germania. Merkel a subliniat: Berlinul are nevoie de bune relații cu Moscova, acesta este un interes strategic.

Germania este cel de al doilea, după China, partener economic și comercial al Rusiei. Iar Rusia asigură o treime din necesarul de gaze naturale și petrol al Germaniei.

Efectul distructiv

Noile sancțiuni impuse de SUA au afectat grav nu numai mediul de afaceri german, ci și al întregii Europe. Mari companii sunt parțial paralizate din cauza sancțiunilor SUA împotriva „RUSAL".

Unele întreprinderi au ajuns în prag de faliment.

UE declanșează un război cu SUA: Ce a decis Comisia Europeană>>>

Bundestagul a recunoscut deschis că sancțiunile împotriva Rusiei sunt dureroase pentru Europa și că a venit timpul să se pună capăt „perioadei glaciare".

Bursa de la Londra resimte lipsa aluminiului rusesc

Angela Merkel und Donald Trump bei G20-Gipfel in Hamburg - Sputnik Moldova
Incredibil: Majoritatea germanilor se distanțează de SUA - iată motivul

În timp ce Europa continentală se gândește cum să obțină mai repede și mai ieftin gaze rusești, Londra, care a interzis vânzarea aluminiul de la „RUSAL" la bursă, a declarat că este gata să-și revadă decizia.

Între timp, situația geopolitică continuă să se încingă. SUA care, la începutul lunii mai, a renunțat la istoricul Acord nuclear cu Iranul, au promis să exercite presiuni fără precedent asupra Teheranului. Cele douăsprezece condiții înaintate de Washington pentru încheierea unui nou Acord pot deveni cele mai dure sancțiuni în istorie. Casa Albă îndeamnă și alte state să se asocieze, în primul rând, pe cele ale Uniunii Europene.

„Este normal să-ți sacrifici activitatea economică pentru atingerea scopurilor noastre. SUA își sacrifică activitatea economică", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo.

Însă, după toate probabilitățile, Europa, unde doar Germania riscă să piardă până la un miliard și jumătate de euro din cauza sancțiunilor impuse de SUA companiilor rusești, nu este dispusă să-și sacrifice activitatea economică de dragul unor scopuri străine.

Fluxul de știri
0