Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Merkel a anunţat destrămarea NATO? „Europa să-şi ia destinul în propriile mâini"

© REUTERS / Pool/ Kay NietfeldAngela Merkel și Emmanuel Macron
Angela Merkel și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, susţine declaraţiile cancelarului german şi vorbeşte despre suveranitate.

BUCUREŞTI, 11 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Cancelarul german Angela Merkel a tras un puternic semnal de alarmă, avertizând asupra faptului că Europa nu mai poate conta pe Statele Unite ale Americii pentru a o proteja în orice circumstanţe, motiv pentru care a venit timpul să îşi ia propriul destin în mâini.

Declaraţia a fost făcută pe 10 mai în cadrul unei ceremonii în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

„Europa trebuie să-şi ia în mâini propriul destin, este provocarea noastră pentru viitor", a declarat Merkel, potrivit hotnews.ro.

În cadrul acestei ceremonii, Macron l-a atacat şi pe preşedintele american, deşi nu a rostit numele său şi l-a acuzat că încearcă să decidă conduita europenilor.

„Dacă acceptăm ca alte mari puteri, inclusiv aliaţi, inclusiv prieteni, în orele cele mai grele ale istoriei noastre, să se pună în situaţia de a decide pentru diplomaţia noastră, securitatea noastră, uneori făcându-ne să ne asumăm cele mai rele riscuri, atunci nu mai suntem suverani", a spus Macron, care s-a referit în continuare la faptul că „alte puteri" au decis să nu îşi respecte propriul cuvânt, cu ţintă clară spre retragerea SUA din acordul cu Iranul.

În fapt, declaraţia Angelei Merkel sugerează faptul că SUA au devenit imprevizibile, agresive şi tot mai înclinate să joace strict după propriile reguli, fără să mai ţină cont de cele internaţionale.

Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Politolog: Dodon a făcut cea mai importantă declarație cu privire la NATO în Moldova

Nu este pentru prima dată câd Merkel îndeamnă Europa să îşi ia soarta în propriile mâini. O declaraţie similară a fost făcută şi la începutul anului trecut.

De altfel, se vorbeşte de mult timp despre ruperea în două a Alianţei Nord Atlantice, prin crearea unei aşa-zise noi Uniuni Europene reprezentată de Franţa şi Germania.

Ideea centrală este cea a marilor proiecte strategice şi arată în mod clar că se vede rezultatul unei preocupări pentru viitorul zonei de putere care este Zona Euro.

„Urmează o refacere a tuturor jocurilor în Uniunea Europeană. Sper să ne fi pregătit de mult timp pentru asta şi să ştim să ne negociem corect locul în noile alianţe formale şi informale de putere. Dar Europa asta se pregăteşte să fie", scria, pe blogurile Adevărul, jurnalistul Cristian Unteanu, încă din data de 14 ianuarie 2018. 

Iată, aşadar, că declaraţiile de astăzi ale celor doi lideri nu vin decât să mai contureze ideea acestui proiect.

Analist român: Nu se poate trăi pe această planetă fără un dialog rațional cu Rusia>>>

Trebuie să înţeleagă toată lumea că, de acum înainte, trebuie să ne aşteptăm la schimbare, care se va petrece fie că vrem, fie că nu.

Fluxul de știri
0