Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Incredibil: Majoritatea germanilor se distanțează de SUA - iată motivul

© REUTERS / Philippe WojazerAngela Merkel und Donald Trump bei G20-Gipfel in Hamburg
Angela Merkel und Donald Trump bei G20-Gipfel in Hamburg - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii Germaniei au o încredere tot mai mică față de Statele Unite și cred că americanii reprezintă un pericol pentru ordinea mondială.

BUCUREȘTI, 17 mai — Sputnik. Cetățenii Germaniei au o atitudine tot mai circumspectă față de SUA, îndepărtându-se tot mai mult de aliatul lor de NATO sau chiar văzând în americani o amenințare, relevă datele unui sondaj realizat de Institutul Allensbach la comanda ziarului Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Dolari americani - Sputnik Moldova
Război împotriva SUA: UE vrea să renunțe la dolar

Marea majoritate a nemților consideră că Europa și Statele Unite se distanțează. Cu câteva decenii în urmă, în Germania această poziție era împărtășită de un segment minoritar, acum proporția e de 70 la sută, se spune în articolul publicat în versiunea electronică a ziarului.

De asemenea, se află în scădere nivelul de încredere față de SUA, în calitatea lor de țară capabilă să facă ordine în lume. În anii 90 majoritatea cetățenilor germani credeau că SUA este singura țară în stare să aducă pacea în teritoriile adâncite în criză. În anul 2003 doar 25 la sută din respondenți atribuiau SUA un astfel de rol, iar acum cifra a coborât la 15 la sută.

În același timp, tot mai mulți nemți privesc Statele Unite ca o forță care se manifestă "brutal" atunci când își urmărește propriile interese. Acum 5 ani, 24 la sută din nemți apreciau negativ influența Washingtonului asupra proceselor din lume. În prezent această cifră a ajuns la 54 la sută.

FAZ subliniază că o astfel de situație a existat și până la Donald Trump și sloganul său "Să facem American din nou măreață": în ultimele decenii SUA își construiește propria politică în așa fel, încât se creează impresia că interesele comune și alianțele au o valoare limitată.

European Council President Donald Tusk, front center, and European Commission President Jean-Claude Juncker, front left, lead EU leaders to a group photo at an EU summit at the Europa building in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017 - Sputnik Moldova
Politică
UE, declarație șoc despre SUA: "Cu așa prieteni, nu mai avem nevoie de dușmani"

În ceea ce-l privește pe Trump, majoritatea nemților consideră că liderul american este impredictibil, dur și periculos. Totodată, majoritatea este de părere că acesta nu va reuși să obțină rezultate pozitive pentru țara lui. 72 la sută dintre cetățenii Germaniei consideră că Europa și Germania, în special, nu au nicio influență asupra lui Trump și negocierile cu acesta nu vor aduce niciun folos.

Totodată, nemți consideră că executivul Germaniei nu ar trebui să se concentreze asupra îmbunătățirii relațiilor cu Washingtonul: 67 la sută dintre cetățeni îndeamnă autoritățile să-și apere pozițiile, chiar dacă acest lucru va însemna înrăutățirea relațiilor. Pe de altă parte, 82 la sută dintre nemți consideră că în viitor va fi nevoie de o cooperare mai strânsă cu SUA. O poziție similară și-au exprimat respondenții și în raport cu Rusia.

Fiind întrebați cine reprezintă o amenințare mai mare pentru Europa, 32 la sută au declarat că Trump, 9 la sută că Putin, iar 52 la sută — că ambii. În calitate de țară care ar putea reprezenta o amenințare pentru ordinea mondială, 40 la sută au menționat SUA și doar 28 la sută — Rusia.

Fluxul de știri
0