Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liberă exprimare sau poliția gândirii: Biciul intolerant al noului cod al audiovizualului

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Conform prevederilor noului cod al audiovizualului, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene, instituțiile media care vor fi susceptibile de promovarea urii fondate pe intoleranță sau discriminare pe bază de ”orientare sexuală” ar putea fi pedepsite cu strășnicie.

Recent, majoritatea deputaților moldoveni a aprobat în primă lectură proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale. Noul document euroconform prevede un șir de reglementări noi referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, care vor trebui respectate cu strășnicie de toți furnizorii de servicii media.

Liberă exprimare sau poliția gândirii

Având în vedere preocuparea ostentativă a Guvernului pentru apărarea drepturilor unor minorități oprimate de o majoritate intolerantă, autorii proiectului au propus o noțiune care ar trebui să-i disciplineze pe furnizorii de servicii media să ”gândească corect”. Este vorba, în special, de sintagma ”orientare sexuală”, pentru că celelalte forme de discriminare sunt reglementate de articolul 32 al Constituției Republicii Moldova cu privire la libera exprimare. Și ne întrebăm ce se urmărește de fapt, asigurarea libertății de exprimare sau instituirea ”poliției gândirii”?

discurs de ură — exprimare care propagă, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau discriminare pe bază de sex, origine rasială sau etnică, naționalitate, religie sau credință, dizabilitate sau orientare sexuală”, este scris în proiectul de lege.

Elevi, examene, gimnaziu, școală - Sputnik Moldova
Reprezentatnt BOR: Copilul are nevoie de Educaţie cu majusculă, nu de educaţie sexuală

Astfel, conform articolului 11 al Codului, vor fi interzise programele audiovizuale ”susceptibile de a propaga, incita promova sau justifica ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau discriminare pe bază de sex, origine rasială sau etnică, naționalitate, religie sau credință, dizabilitate sau orientare sexuală”.

Cei care nu vor respecta noile prevederi legale vor fi pedepsiți fără nici un fel de toleranță. Ținem să scoatem în evidență că pentru nerespectarea ofertei de servicii media retransmise de către distribuitorul de servicii media, vor trebui să achite de la 5 la 10 mii de lei sau până la 30 de mii de lei, dacă vor încălca legea repetat timp de 12 luni. Iar în cazul în care instituțiile media vor fi ”susceptibile” de încălcarea articolului 11, statul va aplica pedepse inspirate parcă de la vânătorii de vrăjitoare din Evul Mediu.

”Se sancționează cu amendă de la 40.000 de lei la 70.000 de lei furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media care au încălcat prevederile art. 11 alin 2) și art. 17. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70.000 de lei la 100000 de lei”, este scris în articolul 85 al Codului.

Телевизор - Sputnik Moldova
Politică
Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență

Totodată, furnizorii de servicii media vor fi obligați să promoveze principiul egalității de gen și va fi interzisă utilizarea limbajului sexist, a imaginilor violente și degradante ale femeilor și bărbaților.

Potrivit notei informative, noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale, care vine să înlocuiască actualul Cod al Audiovizualului, vine să confirme adeziunea Republicii Moldova la standardele europene privind libertatea de exprimare.

Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru condus de președintele Parlamentului Andrian Candu, deputatul Vladimir Hotineanu și coordonatorul de proiect Freedom House Tatiana Puiu, cu sprijinul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0