CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Radiodifuzorii din Republica Moldova care nu vor respecta noile prevederi cu privire la asigurarea informațională a statului vor rămâne fără licență dacă nu se vor conforma legii, doar după primirea a două amenzi.
Deputații de la Chișinău au votat, joi, în două lecturi, cu 61 de voturi, proiectul de lege privind securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. Autorii inițiativei legislative sunt un grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat.
Noua lege prevede că, în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Unul dintre autorii proiectului, deputatul Sergiu Sârbu, a declarat că acest proiect nu include noțiunea de propagandă, ci de securitate informațională.
”Securitate informațională este ansamblul de măsuri în vederea asigurării protecției persoanelor, societății și statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova”, a declarat parlamentarul de la Chișinău.
”Emisiunile distractive, filmele rămân în grila de emisie. Legea se referă doar la știri, emisiuni analitice, informative și militare difuzate de țările care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”, a precizat Sârbu.
Dezbaterile au durat aproape o oră, deputații au întrebat autorii cum va fi asigurată diversitatea mass-media, dacă nu există riscul, odată cu votarea acestei legi, ca presa independentă să dispară, dacă nu vor fi închise anumite posturi de televiziune, mai ales cele retransmise din Federația Rusă.
”Nu va fi închis nici un post de televiziune străin și nu vor fi limitate știrile produse de radiodifuzorul autohton. Inițiativa nu este îndreptată împotriva Federației Ruse”, a declarat Sârbu.
În cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă până la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului va monitoriza respectarea acestor prevederi.
Legea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.