Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Ce tip de ciocolată este bun pentru sănătate şi de care să ne ferim

© Fotolia / PicsfiveCiocolată
Ciocolată - Sputnik Moldova
Abonare
Ciocolata este desertul preferat al majorităţii oamenilor. Iată ce dezvăluie un studiu ştiinţificm, care precizează de care tip de ciocolată trebuie să ne ferim.

BUCUREŞTI, 20 mai — Sputnik, Doina Crainic. Dacă sunteți dependent de ciocolată, alegeţi ciocolata neagră în locul celei cu lapte sau albe. Ciocolata neagră întăreşte imunitatea și stimulează activitatea creierului datorită conținutului ridicat de cacao, spun cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Loma Linda au analizat efectul pe care îl are cacaua asupra organismului uman, potrivit EurekAlert

În timpul cercetării, ei au constatat că un consum regulat de ciocolată cu un conținut de cacao mai mare de 70% (cu 30% zahăr organic din trestie de zahăr) are un impact benefic asupra sistemului imunitar.

Studentă, domnişoară, zâmbet - Sputnik Moldova
Ce ne face cu adevărat fericiţi? Nu banii, nici succesul. Ce spune un studiu

În plus, experimentele au arătat că ciocolata neagră îmbunătăţeşte căile de semnalizare intracelulare, care participă la activarea celulelor T, responsabile pentru răspunsul imun. De asemenea, s-a constatat că ciocolata neagră reduce stresul, inflamaţiile, îmbunătăţeşte starea de spirit şi memoria.

Astfel, consumul regulat de numai 48 de grame de ciocolată este suficient pentru îmbunătăţirea memoriei. Acest fapt a fost dovedit de rezultatele unei electroencefalograme, care au arătat o creștere a activității creierului.

Pe de altă parte, de ce tip de ciocolată ar fi bine să ne ferim? Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania (ANPCPPS), ciocolata cea mai nocivă care se găseşte la noi pe piaţă este ciocolata cu cremă, care conţine multe E-uri şi substanţe nocive.

Potrivit studiului, mărcile de ciocolată cu cele mai multe E-uri sunt Novatini (cu cremă căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine), care conţin 8 E-uri. Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cu caramel sau cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine conţin 7 E-uri. În schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de capşune), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi căpşuni) au în compoziţie câte 6 E-uri. Cinci astfel de aditivi conţin Schogetten, Anidor (Croquant — lait and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni), Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka Raspberry Cream.

Familie tradițională, odihnă - Sputnik Moldova
Societate
Pentru părinţi: De ce este important să conversezi cât mai mult cu copilul. Nou studiu

Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour — Chocolat noir fără zahăr, au câte 4 E-uri. Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au un E.

Mărcile de ciocolată neagră Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată amăruie cu migdale), precum şi Lindt (ciocolată albă cu migdale) sau Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin E-uri.

Cei mai mulţi aditivi folosiţi în ciocolată sunt E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 acid carminic, E200 acid sorbic, E1103 invertază, E322 lecitină din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat şi E 330 acid citric.

Consumul unei cantităti mari de E420 poate provoca probleme ale intestinelor şi dureri de stomac. Cât despre E476, la animalele de laborator a produs efecte hepato şi nefrotoxice. În ceea ce priveşte E270 (acidul lactic), nu ar trebui dat bebeluşilor sau copiilor mici, deoarece aceştia nu au încă dezvoltate enzimele care să metabolizeze aceste forme de lactaţi. Acidul carminic (E120) produce o creştere a hiperactivităţii. E200 poate produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamina B12.

Legătura dintre saună şi riscul de accident vascular cerebral>>>

Prin urmare, aşa cum arată studiul citat la început, ciocolata poate fi benefică sănătăţii, însă consumată cu moderaţie şi dacă alegem mai ales ciocolata neagră. Este necesar să citim bine pe ambalaj şi să ne ferim de sortimentele cu aditivi şi alte substanţe dăunătoare. Protejati sănătatea copiilor şi oferiţi-le dulciuri cât mai sănătoase.

Fluxul de știri
0