Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru părinţi: De ce este important să conversezi cât mai mult cu copilul. Nou studiu

© Sputnik / Дмитрий Коробейников / Accesați arhiva multimediaFamilie tradițională, odihnă
Familie tradițională, odihnă - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou studiu dezvăluie de ce este important ca părinţii să converseze cât mai mult cu copiii lor. Iată de ce este benefic acest lucru pentru micuţi şi care sunt efectele asupra dezvoltării lor.

BUCUREŞTI, 7 apr — Sputnik, Doina Crainic. Părinţilor le place să vorbească cu copiii lor încă de la naşterea acestora. E un lucru firesc ca mama şi tata să vorbească cu nou-născutul, chiar dacă acesta nu înţelege ce spun ei. În acest mod, copiii învață cu timpul să recunoască sunetele și să le asocieze cu obiecte, oameni și concepte.

Telefon Mobil - Sputnik Moldova
Societate
Studiu: În Moldova sunt mai multe telefoane decât locuitori

Faptul de a vorbi copiilor din primele zile ale vieții acestora este un lucru benefic pentru ei. În special, conversaţia cu nou-născutul dezvoltă creierul micuţului şi îl ajută apoi să-şi dezvolte limbajul.

Un studiu recent, coordonat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea Harvard, a fost publicat în revista Psychological Science. Potrivit cercetătorilor, părinții care vorbesc cu copiii lor încă de când sunt foarte mici le stimulează creierul și abilitatea de a vorbi, potrivit passionemamma.it.

De fapt, atunci când copiii ascultă de la o vârstă fragedă ceea ce spun adulții, are loc o activitate intensă într-o zonă a creierului numită zonă Broca, esențială pentru vorbire şi producerea limbajului.

De ce conversaţia cu copiii le îmbunătăţeşte limbajul

Cercetarea a fost efectuată pe baza datelor dintr-un studiu din 1995. Datele au arătat că exista o diferență în ceea ce priveşte vocabularul copiilor născuți în familii cu venituri mici comparativ cu cei din familii cu venituri mai mari.

Собака участника на международной гонке на собачьих упряжках По земле Сампо - Sputnik Moldova
Studiu: Care sunt oamenii muşcaţi cel mai des de câini?

Cercetătorii de la Institutul din Massachusetts și de la Universitatea Harvard au supus unii copii, cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, unei scanări a activităţii creierului. Cercetatorii au descoperit diferenţe în ceea ce priveşte răspunsul creierului la vorbire la copiii cu care părinţii lor au conversat mult, comparativ cu cei care au conversat mai puţin cu părinţii lor.

Diferențele nu se datorau însă statutului social sau veniturilor, ci gradului în care copiii fuseseră expuşi la conversaţie.

În cazul celor mici care au conversat zilnic s-au înregistrat răspunsuri mai bune ale creierului la limbaj comparativ cu situaţia celuilalt grup de copii. Prin urmare, cercetătorii speră să îi încurajeze pe părinți să vorbească cu copiii lor încă din primele lor zile de viață.

„Pare un lucru relativ uşor de realizat. Nu înseamnă că este ușor, de exemplu, pentru familiile mai puțin educate, în situaţia în care acestea se confruntă cu lipsuri economice mai mari, să converseze mai mult cu copiii lor. În același timp, este o acțiune specifică și există modalități de promovare sau încurajare a acesteia", a declarat autorul studiului, John Gabrieli.

Fluxul de știri
0