Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce ne face cu adevărat fericiţi? Nu banii, nici succesul. Ce spune un studiu

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaStudentă, domnişoară, zâmbet
Studentă, domnişoară, zâmbet - Sputnik Moldova
Abonare
Un studiu care a fost desfăşurat pe o perioadă de 80 de ani, efectuat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Harvard, dezvăluie de ce avem nevoie pentru a trăi o viață lungă și fericită.

BUCUREŞTI, 27 apr — Sputnik, Doina Crainic. Care este cheia fericirii? Această întrebare simplă i-a frământat de milenii pe mulţi filosofi, profesori şi mentori spirituali din întreaga lume.

Familie tradițională, odihnă - Sputnik Moldova
Societate
Pentru părinţi: De ce este important să conversezi cât mai mult cu copilul. Nou studiu

Un studiu desfăşurat pe o perioadă de 80 de ani (cel mai lung studiu cu privire la fericire), condus de cercetători de la Universitatea Harvard, ne dă răspunsul, potrivit IFL Science.

Nu succesul, nici gloria sau banii aduc cu adevărat fericirea. Studiul arată că, pentru a trăi o viață lungă și fericită, avem nevoie de o reţea de relații puternice. Robert Waldinger, conducătorul studiului, a explicat rezultatele cercetării la o conferință recentă TED.

„Persoanele care au fost cele mai mulţumite de relaţiile lor la vârsta de 50 de ani au fost cele mai sănătoase când au ajuns la vârsta de 80 de ani", a spus Robert Waldinger, care este profesor de psihiatrie la Harvard Medical School.

Studiul Harvard Second Generation a început în 1938, când o echipă de cercetători a început să monitorizeze viața și sănătatea a 268 de studenţi din anul doi, de sex bărbătesc, de la Universitatea Harvard, printre care se afla şi viitorul editor de la Washington Post, Ben Bradlee, și viitorul președinte al SUA, John F. Kennedy.

Horoscope - Sputnik Moldova
FBI a efectuat un studiu al celor mai periculoase zodii

În anii următori, numărul persoanelor recrutate pentru a participa la studiu a crescut considerabil, ajungând să le includă şi pe soțiile acestora, precum şi 456 de locuitori din centrul Bostonului și soțiile lor, și 1.300 de descendenți ai studenților de la Harvard.

În timpul studiului, cercetătorii au ţinut sub observaţie sănătatea și viața participanților în general, observând inclusiv eșecurile și succesele în carieră și dragoste, prin intermediul unor investigaţii medicale, interviuri și chestionare.

După 80 de ani, studiul a constatat că bogăția, moştenirea geneitcă, IQ-ul şi clasa socială nu sunt la fel de importante pentru o viaţă lungă și fericiră cum sunt relațiile unei persoane cu prietenii, familia și comunitatea în care trăieşte.

„Când a început studiul, nu s-a gândit nimeni la importanţa empatiei sau atașamentului", a explicat George Vaillant, un psihiatru care a condus echipa de cercetători din 1972 până în 2004. „Dar cheia pentru o îmbătrânire sănătoasă o constituie relaţiile, relaţiile, relaţiile", a adăugat acesta.

„A ne îngriji de corpul nostru este important, dar a avea grijă şi de relaţiile noastre este, de asemenea, o forma de a purta grijă de noi înşine. Aceasta este, cred, concluzia studiului", a spus Robert Waldinger.

Fluxul de știri
0