Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politicieni și jurnaliști străini se pronunță întru susținerea lui Vâșinski

Abonare
Mai multe organizații internaționale de drept și de jurnalism și-au exprimat indignarea în legătură cu reținerea la Kiev a directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vâșinski.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) a făcut apel către autoritățile ucrainene să-l elibereze imediat pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vâșinski, calificând acțiunile Kievului drept inadmisibile.

„Federația Internațională a Jurnaliștilor susține Uniunea Jurnaliștilor din Rusia care este membru al Federației. În calitate de secretar general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, am făcut apel către autoritățile ucrainene ca să-l elibereze imediat pe colegul nostru rus. Libertatea presei este garantată, în special, prin articolul 43 al Constituției Ucrainei și articolul 10 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Într-o țară democratică este inadmisibilă reținerea jurnaliștilor care își îndeplinesc datoria profesională de a informa societatea", a declarat pentru RIA Novosti secretarul general al IFJ, Anthony Bellanger.

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко во время интервью - Sputnik Moldova
Rusia
Matvienko a comentat reținerea jurnalistului RIA Novosti Ucraina

În interviul acordat pentru Sputnik Brazilia, președintele Federației Naționale a Jurnaliștilor din Brazilia (FENAJ), Maria Jose Braga, a menționat că jurnaliștii nu trebuie să fie privați de libertate din cauza activității lor profesionale.

„În primul rând, ca președinte al Federației Naționale a Jurnaliștilor din Brazilia, aș dori să spun că noi subscriem cererii Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Uniunii Jurnaliștilor din Rusia de a-l elibera imediat pe jurnalistul Kirill Vâșinski. Este inadmisibil ca în țările democratice jurnaliștii să fie reținuți pentru că își fac datoria profesională de a scrie și a difuza informațiile în interesul societății. Acest jurnalist activa conform profesiei, la o agenție de presă, iar dreptul de a obține informații este un drept al societății, drept care trebuie respectat, asigurând libertatea presei și a activității jurnaliștilor. În acest caz concret avem de a face cu o situație destul de complicată, când este vorba de un conflict între două țări. Dar, totuși, un jurnalist care își îndeplinește funcțiile nu poate fi privat de libertate, indiferent de intențiile guvernului care l-a reținut. Este vorba de îngrădirea libertății presei sau chiar de o acțiune la scară mai largă, care urmărește scopuri politice. Ambele cazuri merită cea mai dură condamnare", a punctat Braga.

Совместные антитеррористические учения Донбасс-Антитеррор-2011 - Sputnik Moldova
Politică
Luptătorii SBU au dat buzna la sediul RIA Novosti Ucraina - un jurnalist, reținut

Președintele Asociației Jurnaliștilor din Turcia (TGC), Turgay Oldjaito, a menționat că comunitatea internațională a fost bulversată de vestea despre arestarea câtorva jurnaliști ai agenției de presă de către serviciile speciale ucrainene.

„Astăzi jurnaliștii sunt supuși atacurilor, practic, pretutindeni. Mai ales, aceste incidente au loc deseori în „punctele fierbinți". Ucraina este unul dintre aceste „puncte fierbinți". Profesia de jurnalist este foarte grea și responsabilă, deoarece jurnalistul se produce în rolul de apărător al dreptului populației la obținerea informației. Informarea veridică a comunității este cel mai important lucru. Trecem printr-o perioadă dificilă, însă, jurnaliștii vor continua să-și îndeplinească datoria lor profesională, fie pe timp de pace, fie pe timp de război", astfel a comentat Oldjaito pentru Sputnik Turcia cazul reținerii lui Vâșinski.

În interviul acordat pentru Sputnik Mundo, președintele partidului politic spaniol „Respeto", Rafael Ripoll, a declarat că la Kiev a avut loc un atac împotriva presei libere.

„Ceea ce s-a întâmplat la Kiev nu este doar una dintre capriciile conducerii ucrainene. Aceasta este o parte dintr-o mare campanie internațională menită să „închidă gura" acelor mass-media care îndrăznesc să exprime un punct de vedere alternativ, care diferă de discursul principalelor mijloace de informare occidentale. Totul se derulează conform unui scenariu standard. Mai întâi, se încearcă discreditarea mass-media incomode. Ulterior, acestea sunt acuzate de toate păcatele posibile și sunt declarate ca dușmani. În continuare, sunt întreprinse acțiuni concrete: sunt închise redacțiile și persecutați jurnaliștii. Anume aceasta se întâmplă acum în Ucraina. Acesta este un atac împotriva libertății presei, demonstrând încă o dată cine anume conduce astăzi această țară. În ceea ce privește reacția organizațiilor internaționale, acest lucru, ca întotdeauna, nu va avea nici un fel de urmări pentru Ucraina", consideră politicianul spaniol.

Și colegii de breaslă din Iran și-au exprimat atitudinea. Emad Abshenas, comentator politic și redactor-șef al ziarului „Iran Daily", președintele Asociației Jurnaliștilor Iranieni Liberi (NGO International) și al grupului „Reporteri iranieni fără frontiere", consideră că nu trebuie ignorată situația creată în jurul reținerii jurnaliștilor în Ucraina.

„Dacă situația va fi lăsată în afara atenției, pe viitor persecutarea jurnaliștilor va deveni o normă pentru anumite țări, iar jurnaliștii vor rămâne fără protecție", opinează Abshenas.

Acesta a menționat că acțiunile organelor de forță ucrainene față de biroul RIA Novosti Ucraina, precum și persecutarea și reținerea directorului secției pot fi calificate ca încălcare a dreptului internațional.

„Dacă apare o problemă cu un jurnalist, indiferent dacă este rus, american, iranian sau reprezentant al unei alte națiuni, toți colegii săi internaționali trebuie să reacționeze la această problemă. Doar în orice moment, cu oricare dintre noi (jurnaliștii), se poate întâmpla una ca asta. Astăzi a sosit timpul ca toți jurnaliștii și mass-media să reacționeze corect și ponderat la această atitudine umilitoare a Ucrainei față de jurnaliștii ruși", a spus Abshenas în interviul pentru Sputnik Iran.

Arestarea jurnaliștilor, persecutarea acestora nu duce nicăieri, consideră publicistul săptămânalului polonez „Myśl Polska", Adam Smeh.

„Acest lucru trebuie calificat drept persecutare a jurnaliștilor. Întotdeauna am considerat și consider că represiunile și aresturile nu duc, desigur, nicăieri. Aceasta este o dovadă a slăbiciunii sistemului de drept al Ucrainei. În consecință, putem face o concluzie cu privire la gradul de libertate a cuvântului, în primul rând pentru jurnaliști, dar și pentru întreaga societate".

Логотип РИА Новости Украина - Sputnik Moldova
Rusia
Reacția Moscovei la reținerea jurnalistului și perchezițiile în biroul RIA Novosti

Publicistul și-a exprimat părerea că, în cazul dat, Europa nu va face uz de instrumentele sale de influență.

„Din punct de vedere politic, Europa dispune de instrumente, însă nu va face uz de ele, deoarece și Ucraina, și situația care s-a creat acolo, și actuala conducere a Ucrainei sunt utilizate în conflictul politic continuu cu Rusia. De aceea atragerea atenției asupra acestor probleme nu face parte din interesele Europei sau ale SUA. Acest lucru transpare și în problema politicii istorice a actualei conduceri a Ucrainei, precum și în situațiile în care un jurnalist, despre care nu se știe deocamdată de ce este acuzat, este imediat arestat. Nimeni nu l-a informat pe Vâșinski despre faptul că activitatea sa provoacă nemulțumiri și că el ar trebui să se gândească la plecarea din țară. Aceasta este o situație în care se creează un sistem de represiune față de cei care lucrează cu informațiile, care prezintă știrile dintr-un alt unghi de vedere și trebuie să le împărtășească oamenilor care nu au acces deplin la aceste informații. Iar Kirill Vâșinski, din câte am înțeles, se ocupa anume de acest lucru", a concluzionat publicistul polonez.

Fluxul de știri
0