Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Reacția Moscovei la reținerea jurnalistului și perchezițiile în biroul RIA Novosti

© Photo : РИА Новости Украина/ Евгений КотенкоЛоготип РИА Новости Украина
Логотип РИА Новости Украина - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia trebuie să facă uz de toate pârghiile pentru a condamna acțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei față de jurnaliștii RIA Novosti Ucraina, a declarat un deputat în Duma de Stat.

CHIȘINĂU, 15 mai — Sputnik. Rusia va întreprinde „măsuri de reciprocitate" ca răspuns la acțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) împotriva RIA Novosti, însă mai întâi este necesară o informație mai detaliată, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Peckov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse.

Marți, 15 mai, la Kiev, angajații SBU au pătruns în oficiul RIA Novosti din Ucraina. De asemenea, se știe că a fost reținut angajatul agenției Kirill Vâșinski.

Совместные антитеррористические учения Донбасс-Антитеррор-2011 - Sputnik Moldova
Politică
Luptătorii SBU au dat buzna la sediul RIA Novosti Ucraina - un jurnalist, reținut

„Desigur, vor fi întreprinse măsuri de reciprocitate, însă, pentru a afirma ceva concret, trebuie mai întâi să obținem o informație mai detaliată. Deocamdată cunoaștem doar că se întreprind acțiuni de forță împotriva mass-media rusești, măsuri privind limitarea drepturilor jurnaliștilor noștri, deoarece aceștia nu răspund la apelurile noastre, iar acest lucru este suficient pentru o condamnare aspră. În rest, vom acționa în modul cuvenit, însă, desigur, insistent, apărând până la maximum interesele mijloacelor de informare rusești", a spus Peskov.

Trebuie să aplicăm toate pârghiile

Serghei Lavrov, ministrul de Externe în exercițiu al Rusiei, a calificat drept inadmisibile acțiunile Kievului față de cetățenii ruși.

„Situația dată nu este prima de acest fel, în care autoritățile ucrainene fie că închid ochii la fărădelegile neonaziștilor și radicalilor care încearcă să împiedice activitatea jurnaliștilor ruși aflați în Ucraina, fie că restricționează activitatea acestora", a spus Lavrov.

Rusia trebuie să utilizeze toate pârghiile, inclusiv OSCE, pentru a condamna acțiunile legate de perchezițiile Serviciului de Securitate în oficiul RIA Novosti de la Kiev, a declarat Evgheni Revenko, membru al Comitetului pentru politica informațională, tehnologii informaționale și telecomunicații al Dumei de Stat.

 

 

„Asemenea acțiuni provoacă indignare. Consider că țara noastră trebuie să pună în aplicare toate pârghiile posibile de resiune asupra Ucrainei, inclusiv prin intermediul OSCE, pentru a condamna aceste acțiuni", a comentat Revenko pentru RIA Novosti.

Redactorul șef al postului de televiziune RT și Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik, Margarita Simonian, a comentat situația respectivă din Ucraina pe pagina sa de pe rețelele de socializare.

"Kievul a decis să se răzbune pe noi pentru Podul Crimeii. Au năvălit în biroul nostru, angajații nu răspund la apeluri, site-ul nu este actualizat, telefoanele sunt blocate", a scris Margarita Simonian.

— Маргарита Симоньян (@M_Simonyan) 15 мая 2018 г.

— Маргарита Симоньян (@M_Simonyan) 15 мая 2018 г.

Numărul cazurilor de intimidare a jurnaliștilor în Ucraina este de ordinul zecilor. MAE al Rusiei a făcut apel către țările OSCE și Consiliul Europei, precum și către organizațiile internaționale să condamne politica Kievului.

Autoritățile ucrainene au restricționat în mod repetat activitatea reprezentanților mass-media rusești, inclusiv interzicându-le regulat intrarea în țară. În martie 2015 Kievul a sistat acreditarea a 115 mass-media rusești pe lângă organele puterii de stat.

Fluxul de știri
0