Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile parlamentare din Moldova ar putea fi organizate într-o zi de lucru

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile parlamentare ordinare din acest an ar putea fi organizate în zi de vineri, decizia urmează să fie luată de Parlament.

CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Alegerile parlamentare ordinare din acest an în Republica Moldova ar putea fi organizate în zi de lucru. Declarația aparține președintelui Filialei din Chișinău a Institutului Internațional de Monitorizare a Dezvoltării Democrației, Parlamentarismului și Respectării Drepturilor Electorale ale cetățenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare CSI (IIMDD AIP CSI), Eugeniu Știrbu, și a fost făcută într-un interviu exclusiv acordat pentru Sputnik Moldova

Potrivit fostului șef al CEC, Eugeniu Știrbu, scrutinul parlamentar ar putea fi organizat în data de 30 noiembrie, când se încheie mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a. Data de 30 noiembrie cade în acest an în zi de vineri. 

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv. A fost anunțată data alegerilor parlamentare în Moldova

”Alegerile parlamentare ar putea fi organizate pe data de 30 noiembrie, atunci când se încheie mandatul actualului legislativ. Potrivit legislației, alegerile pot fi organizate și în această zi”, a declarat Știrbu.  

Vicepreședintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Anatolie Zagorodnîi, a declarat pentru Sputnik Moldova că legislația Republicii Moldova nu interzice stabilirea datei alegerilor și în altă zi a săptămânii decât duminică. 

”Am avut deja această practică în anul 2009, când au fost organizate alegeri parlamentare anticipate în zi de miercuri, pe data de 29 iulie. Legea nu interzice stabilirea datei alegerilor în oricare altă zi a săptămânii”, a declarat deputatul. 

Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități susține că în practica internațională este des întâlnită situația când alegerile se desfășoară anume în zi de lucru. 

”Cel mai recent exemplu este cel din Azerbaidjan, unde am participat în calitate de observator la alegerile prezidențiale.  Scrutinul din Azerbaidjan a avut loc pe data de 11 aprilie, în zi de miercuri”, a declarat parlamentarul. 

Deputatul susține că Parlamentul poate stabili ziua alegerilor în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019, dar nu mai devreme de 30 noiembrie. 

Hotărârea cu privire la stabilirea datei alegerilor parlamentare urmează să fie elaborată de Comisia juridică, numiri și imunități și aprobată de forul legislativ. 

Dacă alegerile vor fi organizate în zi de vineri, atunci Guvernul va declara această zi liberă, fără obligativitatea de a fi recuperată. 

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Cât vor costa alegerile parlamentare din toamna acestui an, din Moldova

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru, a declarat pentru Sputnik Moldova că un scrutin poate fi organizat într-o singură zi de duminică sau în oricare altă zi. 

”Avem experiența alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 unde nu au fost remarcate diferențe”, a declarat Ciubotaru. 

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul ţării sau al localităţii respective.

În Republica Moldova există deja un precedent de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare în zi de lucru. Deoarece Parlamentul ales la 5 aprilie 2009 a fost dizolvat, pe motiv că nu a reuşit alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, la 29 iulie 2009, care a coincis cu o zi de miercuri, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, în cadrul cărora a fost aleasă noua componenţă a Parlamentului. Deși a fost în zi de lucru, rata de participare la alegri atunci a fost de 58,77 la sută.

Fluxul de știri
0