Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv. A fost anunțată data alegerilor parlamentare în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Unul dintre autorii Legii cu privire la introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare din Moldova a anunțat în studioul Sputnik Moldova când va avea loc următorul scrutin parlamentar.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Alegerile parlamentare ordinare în Moldova vor avea loc până la Revelion. Declarația a fost făcută în exclusivitate în studioul Sputnik Moldova de deputatul Sergiu Sârbu, unul dintre autorii Legii cu privire la introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare din Moldova. 

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Cât vor costa alegerile parlamentare din toamna acestui an, din Moldova

Parlamentarul a declarat că scrutinul parlamentar urmează să se desfășoare în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. 

”Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Mandatul actualului Parlament expiră la 30 noiembrie. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc până la Anul Nou”, a declarat deputatul. 

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat în studioul Sputnik Moldova că alegerile parlamentare ordinare din acest an vor costa în jur de 90 de milioane de lei. Potrivit președintelui CEC, această sumă deja a fost prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

”Devizul de cheltuieli a fost aprobat de CEC. Este suma de peste 90 de milioane de lei și această sumă se regăsește în Legea bugetului de stat”, a declarat Russu.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Fluxul de știri
0