Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Matvienko: SUA nu are argumente în favoarea retragerii din acordul nuclear

© Sputnik / Alexey Droujinine / Accesați arhiva multimediaValentina Matvienko
Valentina Matvienko - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia Valentinei Matvienko, președintele Consiliului Federației, retragerea SUA din Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune poate influența negativ situația din Orientul Apropiat, unde mai multe state și-ar dori să dețină arma nucleară.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. SUA nu au prezentat nici un argument serios în favoarea retragerii din acordul nuclear cu Iranul, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, citată de RIA Novosti.

„Ne întrebăm care este motivul, argumentul retragerii SUA din acord? În afară de faptul că este un acord prost și a fost semnat de Obama, opinia publică nu a auzit nici un argument serios de ce ar trebui abandonat", a spus Matvienko.

Potrivit acesteia, retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul ar putea influența extrem de negativ regimul de neproliferare nucleară în Orientul Apropiat, unde mai multe state și-ar dori să dețină arma nucleară.

„Faptul că SUA s-au retras unilateral din acest acord este, și nu doar în opinia Rusiei, ci a majorității țărilor, o eroare foarte gravă, în măsură să genereze urmări grave și tensionarea situației internaționale, ceea care poate influența negativ asupra regimului de neproliferare nucleară. Pentru că în Orientul Apropiat există un șir de state care și-ar dori să dețină arma nucleară", a subliniat Matvienko.

Cars drive past the Russian Foreign Ministry building in Moscow on May 5, 2016 - Sputnik Moldova
Rusia
Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul

Situația în jurul Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune s-a tensionat după ce, în data de 8 mai, președintele american Donald Trump a declarat că Washingtonul se retrage din acordul nuclear cu Iranul, care a fost încheiat între cei șase mediatori internaționali (Rusia, SUA, Marea Britanie, China, Franța, Germania) în anul 2015.

Totodată, Trump a declarat că vor fi restabilite toate sancțiunile care au fost suspendate ca urmare a încheierii acordului.

Celelalte cinci țări s-au pronunțat împotriva acestui pas al SUA.

Partenerii europeni ai Washingtonului au declarat că intenționează să respecte în continuare condițiile acordului cu Iranul.

Spicherul Consiliului Federației a menționat că țările europene tot mai puțin „ard de dorința" de a urma acțiunile imprevizibile ale Washingtonului.

„Există o serie de exemple când europenii se comportă cu o precauție tot mai mare. Spre deosebire de ceea ce era cândva, când observam o conformare oarbă oricăror indicații venite de la Washington. Acest lucru ne dă anumite speranțe, inclusiv în privința acordului nuclear cu Iranul, că își va menține poziția și Europa, și China, și celelalte țări semnatare. Acest lucru este extrem de important pentru pacea și stabilitatea pe planetă, fără exagerare", a adăugat Matvienko.

Fluxul de știri
0