Ilie Șerbănescu: România intră în recesiune - iată cine va plăti

© SputnikIlie Șerbănescu
Ilie Șerbănescu - Sputnik Moldova
Abonare
Banii multinaţionalelor se duc la ele acolo de unde vin, nu rămân în ţară. Ele au crescut şi au adus creşterea PIB, iar firmele româneşti au dat înapoi, afirmă analistul economic Ilie Șerbănescu.

BUCUREŞTI, 16 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Creşterea economică infimă din ultimul trimestru 2017 (doar 0,3%) şi stagnarea din primul trimestru al acestui an ar trebui să tragă un semnal de alarmă, consideră mai mulți economiști de prestigiu consultați de cotidianul "Adevărul".

Analiza publicației are la bază datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică despre evoluţia PIB pe primul trimestru din 2018 și care anunță o "stagnare a creşterii economice din primul trimestru al acestui an", în comparație cu ultimul trimestru al anului trecut.

Până acum, Guvernul a răspuns la anticipări ale acestor statistici INS că este firesc ca în primul trimestru să se înregistreze o asemenea scădere, mărirea ritmului înregistrându-se abia în a doua parte a anului.

"În ce priveşte comparaţia dintre primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, economia românească a crescut cu 4%, serie brută", scrie "Adevărul", care precizează că "anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016".

Nemulțumirea fermierilor - Sputnik Moldova
Societate
Bruxelles: Fermierii români sunt în pericol, iar moldovenii nu mai au nicio șansă

Așa cum spuneam, publicația a consultat mai mulți analişti economici prestigioși — Ilie Șerbănescu, Mircea Coșea, Cristian Păun. Redăm aici declarația veteranului presei economice, Ilie Șerbănescu, fost ministru pentru Reformă în guvernul Victor Ciorbea.

Opinia sa este fermă: "Stagnarea economică din trimestrul 1, după o creştere economică revizuită pentru trimestrul IV de numai 0,3%, înseamnă că România va intra în recesiune". Dar, precizează analistul, "trebuie punctate câteva lucruri".

"Anul trecut, creşterea economică a fost înregistrată pe teritoriul României, dar nu de firmele româneşti, ci de multinaţionale — economia din România a mers înainte pe baza multinaţionalelor", atrage atenția Șerbănescu."Ele au crescut şi au adus creşterea PIB, iar firmele româneşti au dat înapoi".

Din această cauză, INS face o greşeală când prezintă datele economice laolaltă, nu defalcat, consideră Șerbănescu, care prezintă cum trebuiau expuse datele:

"Cât a crescut economia în baza activităţii multinaţionalelor şi cât a crescut în baza firmelor cu capital românesc — banii multinaţionalelor se duc la ele acolo de unde vin, nu rămân în ţară", a explicat Ilie Șerbănescu.

Money - Sputnik Moldova
Incredibil: Economia României, controlată de Germania, Franța și Italia

Când se va putea spune că s-a intrat efectiv în recesiune, în opinia celebrului analist economic?

„Recesiunea se instalează la 6 luni consecutive de stagnare economică sau creştere negativă", a amintit Șerbănescu aspectul teoretic. "Deja au trecut trei luni, dacă nu ţinem cont şi de creşterea infimă din trimestrul IV faţă de trimestrul al III-lea — altfel am spune că deja am intrat în recesiune".

Întrebat de ziarista Afrodita Cicovschi "Ce efecte va avea recesiunea asupra românilor", Ilie Şerbănescu a explicat că efectele le va simți, firesc, chiar poporul român.

"Când economia a fost în creştere mare, cea mai mare din UE, Dragnea a dat săracilor", a răspuns Șerbănescu,referindu-se la creșterea pensiilor şi salariilor. "Acum le va reduce, pentru că nu va mai avea de unde plăti. Recesiunea va pune presiune pe poporul român, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010".

Poporul român va plăti, e concluzia dură cu care încheie Ilie Şerbănescu interviul acordat adevarul.ro.

Fluxul de știri
0