Incredibil: Economia României, controlată de Germania, Franța și Italia

CC0 / Pixabay / Money
Money - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor statistice oficiale, economia României este controlată, în cea mai mare parte, de companiile din Germania, Franța și Italia.

CHIȘINĂU, 3 mai — Sputnik, Octavian Racu. Economia României este controlată de Germania, Franța și Italia, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, în anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale străine identificate în România, 13867 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 58732 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Moldova - o nouă colonie la periferia Uniunii Europene

Majoritatea acestora activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor — 35 la sută, construcții — 11 la sută, industria prelucrătoare — 11 la sută, activități profesionale, științifice și tehnice — 9 la sută, tranzacții imobiliare — 8 la sută.

Companiile rezidente activează, în cea mai mare parte, în comerțul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor — 20 la sută, industria prelucrătoare — 12 la sută, activități profesionale, științifice și tehnice — 12 la sută, construcții — 10 la sută, alte activități și servicii — 11 la sută.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, în anul 2016, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1 la sută), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (12,7 la sută), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10 la sută).

În special, Germania predomină în domeniul industriei prelucrătoare (9,5 la sută), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (2,9 la sută) și activități profesionale, științifice și tehnice (2,3 la sută), activități profesionale. Franța primează în domeniul industriei prelucrătoare (6,2 la sută), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. Companiile din Italia sunt prezente într-o măsură mai mare în industria prelucrătoare (6,4 la sută).

În România, în anul 2016, au fost identificate 78 181 grupuri de întreprinderi (în creștere față de 2015, când au fost identificate 73 663), din care 5311 de grupuri de întreprinderi rezidente și 72870 de grupuri de întreprinderi multinaționale (271 controlate din interior, respectiv 72599 controlate din străinătate).

În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 7 la sută erau rezidente, peste 90 la sută dintre acestea fiind constituite din două sau trei unități legale.

Fluxul de știri
0