CHIŞINĂU, 16 mai — Sputnik. Verile vor fi tot mai lungi, de la an la an. Vom avea parte de arşiţă cumplită, dar şi de furtuni violente şi precipitaţii abundente.
După cum informam şi anterior, climatologii spun că vom avea parte de o vreme caracterizată prin temperaturi cu fluctuații tot mai mari şi intensificarea fenomenelor extreme. De exemplu, climatologul Roxana Bojariu este de părere că omenirea va trebui să se obișnuiască deja cu aceste modificări bruște ale vremii şi să ia măsuri pentru a tempera schimbarea climei.
"Furtunile din această vară vor fi mai intense, precipitaţiile deja sunt mai intense. Valurile de căldura vor fi şi ele mai intense şi mai frecvente şi ele vor fi punctate de aceste furtuni de vară mult mai intense. Sistemul climatic este perturbat. Arctica se încălzeşte de două ori mai mult decât media globală ori lucrul asta introduce neechilibre în sistem. Primăvara se declanşează mai repede. Verile vor fi mai lungi. Vedeţi şi acum, contraste termice foarte mari!", a explicat Roxana Bojariu, citată de romaniatv.net.
Totodată, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat pentru Agerpres că scenariile climatice indică o diminuare a cantităţilor de precipitaţii în viitor, în medie cu 15-20%, în lunile de vară.
Prognoză meteo alarmantă pentru vară! Ce spun specialiștii>>>
Potrivit acesteia, lunile de vară vor fi din ce în ce mai călduroase în viitor şi din ce în ce mai secetoase. Specialistul recomandă în context adaptarea tehnologiilor agricole la schimbarea climei.
Meteorologii români spun că în luna mai temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și vest și sub normal, local, în celelalte zone. Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul țării și vor fi excedentare în rest.
Potrivit sursei, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile climatologice în nordul și centrul țării și vor avea o tendință spre deficit, local, în restul teritoriului.
În iulie însă temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât normal în regiunile sudice si sud-estice și vor fi, în general, apropiate de mediile climatologice în restul țării. Precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.
Elena Mateescu afirmă că este evidentă intensificarea fenomenelor meteorologice extreme.
"Vorbim de mai multă energie în sistem, care, coroborată cu o cantitate mai mare de vapori de apă, determină implicit o intensificare a acestor fenomene. Şi aceasta fie că vorbim de caniculă în perioada de vară, fie că vorbim despre perioade cu precipitaţii abundente pe secvenţe scurte din timp, care pot genera la nivel local viituri rapide după perioade foarte călduroase, fie că vorbim despre fenomenul de viscol", a precizat şefa ANM.
Specialistul nu a exclus ca şi în viitor, pentru perioada 2021-2050 sau sfârşitul secolului, pe fondul schimbărilor climatice, după scenariul creşterii temperaturilor generate de gazele cu efect de seră, să avem de-a face cu o intensificare a valurilor de căldură sau cu creşterea numărului de nopţi tropicale.