Decizie istorică împotriva băncilor din România

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaBani, bancă, buget, credit
Bani, bancă, buget, credit - Sputnik Moldova
Abonare
Un tribunal a hotărât că banca trebuie să dea clientului înapoi banii pe care acesta i-a pierdut prin deprecierea leului față de euro.

BUCUREȘTI, 16 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Instanţele din ţară au început să dea câştig de cauză clienţilor împrumutaţi în euro şi să îngheţe valoarea monedei europene la cursul de la data acordării împrumutului, în procesele deschise de clienţi împotriva băncilor.

Tribunalul Cluj a luat o astfel de decizie în data de 7 mai, stabilind atât îngheţarea cursului la valoarea istorică, returnarea sumelor plătite în plus de debitor băncii, ca urmare a creşterii cursului de schimb, cât şi rambursarea dobânzii aferente acestor sume.

"Observăm că apare categoria de debitori des­pre care se spune că sunt cât de cât acoperiţi de riscul valutar, respectiv cei împrumutaţi în euro, dar care au început să aibă complicaţii cu plata ratelor la credit", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru Bursa.ro.

Euro - Sputnik Moldova
Bancnotele de 500 de euro pe cale de dispariție? Ce faci dacă băncile nu le acceptă

Şi asta din cauză că valoarea monedei europene în raport cu leul a depăşit acel şoc despre care ne vorbea BNR în 2012, când a reglementat fatul că riscul valutar apare după pragul de creştere de 35% în cazul euro, 45% în cazul dolarului şi 55% la franci elvețieni", a mai spus Piperea.

Decizia Tribunalului Cluj a fost adoptată într-un proces cu Raiffeisen Bank și are la bază o motivare emisă de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE). Într-un caz privind un credit în franci elvețieni, CJUE a extins procedura la orice valută pentru care debitorul nu este acoperit.

Fluxul de știri
0