Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bancnotele de 500 de euro pe cale de dispariție? Ce faci dacă băncile nu le acceptă

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bancnotele de 500 de euro vor fi retrase în curând din circulație - ce ar trebui să facă cetățenii Republicii Moldova care dețin astfel de bancnote.

CHIȘINĂU, 15 mai — Sputnik. Emiterea bancnotelor cu valoare nominală de 500 de euro va înceta până la sfârșitul acestui an.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Anual, Banca Națională aruncă la gunoi 60 de milioane de bancnote

Bancnota de 500 de euro va fi înlocuită, până la sfârșitul lui 2018, cu bancnote dintr-o nouă serie — de 100 și 200 de euro. Acest lucru a fost anunțat de Consiliul Băncii Centrale Europene acum doi ani.

Scoaterea din circulație a celei mai mari bancnote euro este determinată de lupta împotriva finanțării activităților teroriste și angajărilor ilegale. Din luna mai, un șir de bănci din Moldova nu mai acceptă deja aceste bancnote.

„Moneda euro nu este o monedă de plată în Moldova, prin urmare, în baza politicii interne, băncile noastre pot să o accepte sau nu. Ca de exemplu în cazul monedelor europene, pe care băncile moldovenești nu le acceptă pentru că nu le este convenabil. Același lucru se întâmplă și cu bancnota de 500 euro. Dar asta nu înseamnă că respectivele bancnote nu vor fi acceptate ca mijloc de plată pe teritoriul Uniunii Europene", a declarat pentru Sputnik, expertul în economie, Viorel Gârbu.

Banconote euro - Sputnik Moldova
Cât timp euro va avea o valoare mai mică de 20 de lei. Ce spune Banca Națională

Specialistul consideră că nu trebuie să intrăm în panică. Banii în orice caz vor rămâne în circulație pentru un timp nedeterminat, astfel că nu trebuie să sporim cheltuielile în euro, a subliniat Gîrbu.

„În ciuda încetării emiterii bancnotei de 500 de euro, aceasta nu înseamnă că ele nu sunt valabile — banii în orice caz rămân în circulație. Dacă băncile nu le acceptă, casele de schimb valutar le vor accepta cel mai probabil. În afară de aceasta, bancnotele vor putea fi utilizate în Uniunea Europeană, unde vor rămâne în continuare un mijloc de plată", a spus Gârbu.

Fluxul de știri
0