Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarație șoc pentru presa britanică: Pavel Filip, despre unirea Moldovei cu România

© Sputnik / Miroslav RotariPremierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă, întreprinde o vizită în Republica Moldova
Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă, întreprinde o vizită în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Tabloidul britanic The Guardian a luat câteva declarații în exclusivitate de la premierul moldovean, Pavel Filip, despre unirea Republicii Moldova cu România.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat în cadrul unui interviu acordat publicației The Guardian că exclude orice scenariu de reunire a Republicii Moldova cu România.

Potrivit The Guardian, premierul Pavel Filip a declarat că Moldovei trebuie să fie un stat suveran, independent de România.

"Prea multe au fost spuse despre reunificare, identitate, limbă, dar eu aș vrea să ne axăm pe dezvoltarea concretă a țării", a declarat Filip, adăugând că "toate aceste problemele, legate de sentimente, ar trebui lăsate pentru vremuri mai bune".

Departamentul de Stat al SUA - Sputnik Moldova
Ciurea: Moldova nu se grăbește să îmbrățișeze valorile europene

Publicația scrie că, în martie, la Chișinău a avut loc un miting pro-unire la care ar fi participat aproximativ 10 mii de persoane, printre care și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Două zile mai târziu, Parlamentul României a votat o declarație simbolică privind unirea celor două state, iar deputații au declarat că vor saluta orice astfel de inițiativă venită din partea Republicii Moldova. Evenimentele au fost prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Premierul Pavel Filip a mai declarat că vrea să aducă Moldova în Uniunea Europeană.

„Fostul teritoriu sovietic, cea mai săracă țară din Europa, se află cu mult în urma vecinilor săi — inclusiv România, care a aderat la UE în 2007”, scrie sursa, citând pronosticul lui Filip: "Vom fi împreună cu România în UE".

Șeful Guvernului de la Chișinău și-a exprimat nemulțumirea față de unele încercări din afara țării de a "agita sentimentele naționaliste".

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: Vectorul Eurasiatic sau European: Ce aleg moldovenii

"Nu vrem să fim atrași în acest joc", a punctat premierul.

În același timp, Filip a precizat că Guvernul va continua cursul de integrare europeană. În Moldova, politica externă a țării rămâne principalul subiect al disputelor politice. Acest fapt a dus la confruntarea dintre președintele Igor Dodon, pe de o parte și majoritatea parlamentară și guvernul, de cealaltă parte. Șeful statului insistă asupra apropierii de Rusia, în timp ce coaliția pro-europeană și guvernul tind spre o apropiere de Occident.

Potrivit ultimelor sondaje, în ultimii ani numărul de susținători ai cursului declarat de guvern privind integrarea europeană a scăzut aproape în jumătate, de la 70% la 38%.

Fluxul de știri
0