Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: Vectorul Eurasiatic sau European: Ce aleg moldovenii

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor unui sondaj recent, numărul celor care se pronunță pentru vectorului eurasiatic este în creștere în comparație cu cei care pledează pentru vectorul european de dezvoltare

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Potrivit sondajului ”Vox Populi” realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, numărul persoanelor care pledează pentru integrarea eurasiatică a țării este mai mare decât al celor care se pronunță pentru vectorul european.

Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sondaj: Rusia se bucură de cea mai mare încredere printre cetățenii Moldovei

Astfel, dacă în această duminică ar avea loc un referendum, 42 la sută dintre cetățeni ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, în timp ce pentru aderarea la Uniunea Europeană se pronunță 37,6 la sută dintre respondenți. Totodată, 7,1 la sută dintre cei chestionați nu agreează niciuna dintre variantele propuse. Alte 4,3 la sută nu ar participa la vot, iar 8,5 la sută sunt indeciși.

De asemenea, potrivit datelor statistice, numărul celor care pledează pentru vectorul eurasiatic este în creștere (2016 — 41,1%, 2017 — 42%, 2018 — 42,5%), iar numărul celor care pledează pentru apropierea de UE este instabil. În anul 2016 erau 38,5% dintre cei intervievați, în 2017 — 36,1, iar în 2018 — 37,6%.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie pe un eșantion de 1793 de persoane din 91 de localități. Marja de eroare constituie 2,4%. Următorul sondaj urmează să fie realizat în perioada septembrie-octombrie 2018.

Fluxul de știri
0