Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ciurea: Moldova nu se grăbește să îmbrățișeze valorile europene

© Facebook / U.S. Department of StateDepartamentul de Stat al SUA
Departamentul de Stat al SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul comentează acordarea de către Departamentul de Stat al SUA a împrumutului nerambursabil pentru susținerea televiziunii moldovenești.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Departamentul de Stat al SUA acordă două milioane de dolari ca suport pentru televiziunile din Republica Moldova, ca acestea să-și dezvolte propriul conținut, dar și pentru producția și adaptarea programelor americane TV.

Semnatarii acordului dintre părți susțin că aceste măsuri „trebuie să ducă la reorientarea auditoriului". Anterior, în Moldova a fost adoptată legea care interzice transmiterea emisiunilor informative și analitice din Federația Rusă.

Președintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Moldovenii nu vor rămâne fără programele TV rusești. Soluția lui Igor Dodon

Departamentul de Stat al SUA tinde să obțină ca emisiunile televizate americane „să ocupe primele poziții în ratingul" emisiunilor realizate de televiziunea moldovenească. La momentul actual, anume TV atrage cel mai mare auditoriu din țară, iar cele mai vizionate programe sunt cele rusești.

În Moldova, spre deosebire de câteva alte state ex-sovietice, virajul cultural spre Occident este mai lent și nesigur, susține politologul Corneliu Ciurea.

„Americanii recunosc, și acest lucru este evident, că, spre deosebire de Georgia și Ucraina, în Republica Moldova reorientarea „de la sine" spre valorile și tradițiile occidentale cam scârțâie", a spus expertul.

Totodată, suma alocată de către Departamentul de Stat al SUA este destul de mică, nefiind suficientă pentru reorientarea preferințelor moldovenilor în materie de producție TV.

„Pur și simplu, este de mirare cum de Moldova, care este situată mai aproape de Occident, care nu a fost sovietizată până la refuz, în care este puternică influența României, se pretează atât de greu „forței blânde" și reorientării spre valorile europene. Americanii au înțeles acest lucru, însă cele două milioane de dolari nu sunt suficiente", a rezumat Ciurea.

Fluxul de știri
0