Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cum procurorii îi scapă de pușcărie pe polițiștii infractori și fac averi de milioane

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaDosar penal, verdict, cătușe, gratii
Dosar penal, verdict, cătușe, gratii - Sputnik Moldova
Abonare
Eveniment rarisim în Moldova: Un procuror și un polițist au fost condamnați de instanță.

CHIȘINĂU, 8 mai — Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că Judecătoria Chișinău a condamnat penal cinci persoane, dintre care un procuror din Procuratura de circumscripție Chișinău, un polițist din Ialoveni, doi foști polițiști și un civil pentru trafic de influență.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Revoltător: Unul dintre ucigașii Cristinei Parhomenco a violat un minor

Urmărirea penală a fost pornită în baza denunțului unui intermediar, care avea rolul de transmitere a banilor de la client către procuror.

Procurorul a pretins că are influență asupra unor magistrați de la Curtea Supremă de Justiţie și Curtea de Apel Bălți şi că îi poate convinge să aplice pedepse cu suspendarea executării în privința a doi foști polițiști, condamnați la privațiune de libertate pentru corupere pasivă. Dar și a unui cetățean din Bălți, condamnat pentru tâlhărie. Pentru a-i "convinge" pe judecătorii, procurorul a pretins în total suma 20.000 de euro, pe care i-a primit în tranșe.

Concomitent cu acțiunile procurorului, au fost documentate acțiunile ilegale ale polițiștilor, care au asigurat transmiterea sumelor de bani către procuror prin intermediari. Astfel, la sfârșitul lui august 2017, toți cei implicați în schemă au fost reținuți de către procurorii Anticorupție şi ofițerii CNA și plasați în arest.

Pumn - Sputnik Moldova
Societate
Crimă oribilă în Anenii Noi: Cioban bătut până la moarte

În urma examinării cauzelor, instanța a decis condamnarea procurorului la o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 85.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita funcții publice pe un termen de cinci ani și privațiune de libertate pe un termen de patru ani, cu suspendarea condiționată a acesteia pe o perioadă de probă de 5 ani.

În privința polițistului de la Ialoveni s-a stabilit o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de patru ani, cu privarea de dreptul de dreptul de a exercita funcții publice pe un termen de cinci ani, cu suspendarea condiționată a pedepsei cu închisoarea pe o perioadă de probă de cinci ani.

Unul dintre cei doi foști polițiști au fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare pe un termen de cinci ani și două luni și amendă în mărime de 1000 de unități convenționale (50.000 de lei), cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de doi ani. Celălalt fost polițist a primit cinci ani și șase luni de închisoare, amendă de 3000 de unități convenționale (15.000 de lei) și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani.

Fotografie simbol: Luptător al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială ”Fulger” - Sputnik Moldova
Societate
Te iau fiorii: Brigada Fulger, împotriva celei mai violente grupări criminale din Capitală

Civilul inculpat a fost condamnat la achitarea unei amenzi în mărime de 85.000 de lei.

De asemenea, judecătorul a dispus confiscarea de la procuror a sumei de 11500 de euro și încasarea banilor sechestrați în scopul executării pedepsei în sumă de 5150 de lei; de la denunțător — a sumei de 1000 de euro; de la ceilalți inculpați — 5000 de euro, precum și a cheltuielilor de judecată în mărime de 1000 de euro, bani utilizați pentru efectuarea măsurilor speciale de investigații.

Sentința este cu drept de atac în termen de 15 zile la Curtea de Apel, iar în privința procurorului aceasta va fi contestată.

Fluxul de știri
0