Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iohannis - gafă ciudată, atac fără precedent și situație ridicolă!

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele "care nu își lasă țara din mână" nu e în stare decât să demonstreze că... nu poate face nimic, deci să devină ridicol cu fiecare acțiune de acest fel.

BUCUREȘTI, 8 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă", a culminat discursul critic al președintelui Klaus Iohannis. Iar concluzia este bazată pe cifre, spune Iohannis. Mai precis, Iohannis a citit o analiză a rezultatele economice ale PSD în primul trimestru, dar și de la preluarea guvernării, la finele lui 2016. În acest sens, președintele acuză lipsa investițiilor, creșterea cheltuielilor bugetare și conchide ferm: "PSD a amanetat viitorul țării".

"S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului, date publicate cu întârziere", spune președintele, care formulează o constatare: "E un fel de magie economică propusă de PSD".

Președintele se referă la "Scăderea impozitelor, creșterea salariilor", care ar fi "o ecuație ce cu greu poate fi dusă la bun sfârșit". Trebuie să vedem "cât va ține această iluzie creată de PSD", spune Iohannis.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Cunoscut analist politic român dă verdictul - "Iohannis nu prinde turul II"

"Programul PSD s-a aflat, de la bun început, pe contrasensul unei logici economice elementare", consideră Iohannis. "A propus scăderea taxelor și impozitelor, acțiune începută acum 2 ani, cu scăderea TVA, pe de altă parte au propus o creștere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, școli, au spus ei".

Mai mult, spune Iohannis, în privința creșterii salariilor, "PSD a reușit o contraperformanță rară", expunând un paradox: "Până și cei cărora le-au crescut sunt nemulțumiți".

"Au crescut salariile cu 25%, dar ele au rămas pe hârtie", afirmă președintele. "S-a anulat creșterea prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat".

Pe de altă parte, spune șeful statului, "Nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale, nimic".

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Totuși, se “trece la suspendarea lui Iohannis” – printr-o manevră inteligentă!

"Lumea se întrabă: de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat?", subliniază președintele. "Povestea e una tristă, PSD amanetează viitorul țării", spune Iohannis referindu-se evident la datoria externă și cea publică.

PSD este incapabil să țină ordine în finanțele publice, concluzionează președintele. Iar problema principală este că "Bugetul național este supus unei presiuni imense, pe fondul creșterii cheltuielilor totale, cu peste 22% față de anul trecut".

"Această presiune trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil, de creștere a încasărilor", dă soluția Iohannis. "Aici lucrurile nu s-au întâmplat deloc așa — din contră".

Iar o afirmație cu care președintele știe că pune în încurcătură Guvernul (de fapt, PSD) este cea referitoare la execuția bugetară, în comparație cu proiectul de guvernare.

"Execuția bugetară arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului prezentat de guvern — nici măcar propriul program nu și l-au îndeplinit", spune Iohannis.

PSD este incapabil să țină ordine în finanțele publice, conchide Iohannis. "După trei prim-miniștri și toți atâția șefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate, în ansamblu un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român", a punctat preşedintele.

"PSD nu reușește să transforme creșterea economică în creștere pentru cetățeni — veniturile nu au crescut în aceeași proporție cu economia", punctează din nou președintele.

Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o Guvernare bună și eficientă, a declarat sentențios președintele —iar soluție soluțiilor… "este imperioasă demisia doamnei Dăncilă"!

"Să fim serioși, discursul lui Iohannis a fost unul electoral și atât", a comentat cunoscuta jurnalistă Elena Cristian, redactor șef al publicației "Jurnalul Național".

Jurnalista atrage atenția asupra unei ciudățenii, dacă nu cumva a unei gafe comisă de Iohannis — datele privind execuția bugetară pe primul trimestru nu au fost publicate "astăzi" — ci pe 27 aprilie, adică acum aproape 2 săptămâni!

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Iohannis se opune mutării ambasadei române la Ierusalim

În al doilea rând, obsesia lui Iohannis pentru Viorica Dăncilă îl conduce la o altă eroare — acumularea TVA și a altor taxe majoritar anuale nu poate fi imputată Vioricăi Dăncilă, premier din 29 ianuarie 2018!

În al treilea rând, chiar dacă unele date privind colectarea sunt criticate de mai mulți specialiști, este ridicol să ieși să critici guvernul după ce ai atacat soluția PSD pentru a obține bani de la cei ce au — multinaționalele! De la cine să colecteze PSD? De la cetățeni și de la firmele românești?

Comentariile le vor face analiștii economici. Deocamdată este de reținut acest atac dur — și complet lipsit de sens practic. Dacă Iohannis ar fi susținut aceste idei într-o discuție prealabilă cu PSD sau cu premierul și era respins, da atunci putea ieși "cu rufele în piață". Dar așa… ce poate să rezolve, în afara unor puncte electorale, cel mult?…

PSD-ALDE rămân majoritari, ce decid, aia se face — oricât ar perora Iohannis. Faptul că Ludovic Orban a sărit imediat, asigurându-l că "va face totul pentru a o demite pe Dăncilă" e ceva ridicol. Un ridicol de care se acoperă și Iohannis.

Adică președintele "care nu își lasă țara din mână", cum spunea controversatul Macron, nu e în stare decît să demonstreze că… nu poate face nimic, deci să devină ridicol cu fiecare acțiune de acest fel.

Fluxul de știri
0