Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Totuși, se “trece la suspendarea lui Iohannis” – printr-o manevră inteligentă!

© Facebook / Klaus IohannisKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
Momentul ales este inedit, greșelile lui Iohannis și atitudinea din ultimele zile au creat o situație prielnică – iar cuplarea cu un eveniment popular ar putea fi o soluție

BUCUREȘTI, 30 aprilie — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Problema suspendării președintelui părea închisă la finele lunii februarie, când președintele PSD, Liviu Dragnea, declara ferm: "Categoric nu luăm în calcul suspendarea președintelui. Orice discuție pe această temă în care este implicat PSD-ul este falsă".

Atunci, Dragnea făcea această declarație în contextul opoziției lui Iohannis la revocarea Laurei Kovesi. Acum însă, unii analiști, dar și surse din PSD consideră că situația s-a schimbat — cu referire la incidentul Israel.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Ultima oră: Președintele României a cerut public demisia premierului Viorica Dăncilă

"Relațiile dintre Dragnea și Klaus Iohannis nu au fost niciodată roz, dar acum, prăpastia dintre cei doi s-a adâncit încât nu mai există cale de a fi îmbunătățită", scrie agenția de presă Newsteam, condusă de experimentatul jurnalist politic Radu Nistor.

Mai mult, agenția citată titrează "Dragnea trece la suspendarea lui Klaus Iohannis", adăugând și "rețeta" succesului: "Referendumul pentru Familie odată cu cel de demitere al președintelui".

Prezentul consemnează două situații inedite: în primul rând, atitudinea lui Iohannis față de vizita demnitarilor români în Israel, culminând cu declarația sa stupidă, catalogată la scenă deschisă ca "antisemită"; în al doilea rând, Iohannis a cerut, pentru prima dată, demisia premierului (deci cabinetului!) PSD, afirmând că guvernul PSD ALDE "este o vulnerabilitate".

Cu alte cuvinte, orice relaționare PSD — Iohannis a fost resetată prin aceste două evenimente, deci Dragnea și PSD ar fi liberi de angajamentele din trecut, inclusiv de refuzul de a trece la suspendarea președintelui.

Ceea ce confirmă și unele "surse din PSD", pe care le citează Newsteam. În plus, coroborarea cu popularul "Referendum pentru Familie", față de care Iohannis are o atitudine ambiguă, pare a fi o soluție de a-l da jos pe președintele statului.

"Liviu Dragnea dorește să scape total de Iohannis, fapt pentru care,va dubla Referendumul pentru Familie, pe  care vrea să-l declanșeze în scurt timp cu încă unul privind suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis", scrie Newsteam

Se pune problema de ce ar face PSD așa ceva cu un an înaintea alegerilor prezidențiale? Răspunsuri ar putea fi: momentul actual, cu greșelile lui Iohannis — dar și posibilitatea rezolvării rapide a unor probleme spinoase blocate de actualul președinte.

Fluxul de știri
0