Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mai rău ca în URSS! Evreii și musulmanii, împotriva valorilor europene: Ei nu ne înțeleg

© REUTERS / Srdjan ZivulovicRazor wire is seen in front of an EU sign during a protest against barbed wire fences along the border crossing between Slovenia and Croatia in Brezovica pri Gradinu, Slovenia
Razor wire is seen in front of an EU sign during a protest against barbed wire fences along the border crossing between Slovenia and Croatia in Brezovica pri Gradinu, Slovenia - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mii de evrei ar putea să părăsească Norvegia și Danemarca în cazul în care autoritățile nu vor ține cont tradițiile comunităților religioase.

CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. În cel mai scurt timp, autoritățile din Danemarca și Norvegia intenționează să interzică circumcizia pentru copiii de mai putin de 16 ani. Evreii și musulmanii din europa nu sunt de acord cu acest lucru și consideră că le sunt încălcate drepturile. Acest scandal ar putea să se încheie cu alegeri parlamentare anticipate în aceste țări, informează RIA Novosti, cu referire la presa locală.

Potrivit presei din Danemarca, această chestiune ar putea fi cauza unei crize politice, având în vedere lipsa unei viziuni comune în rândul coaliției de guvernare. Totul a pornit de la o petiție care a fost semnată de peste 47 de mii de cetățeni, iar conform prevederilor legale, Legislativul este obligat s-o examineze în cazul în care o petiție a adunat mai mult de 30 de mii de semnături.

Патриарх Кирилл совершил литургию в День крещения Руси. Кадры богослужения - Sputnik Moldova
BOR: Grecia trebuie să păstreze tradițiile Athosului, în pofida presiunilor UE

Ideea de a interzice circumcizia copiilor mai mici de 16 ani aparține medicilor, care au declarat încă în această iarnă că circumcizia minorilor este periculoasă și necesită consimțământul în cunoștință de cauză a persoanei.

”Când băiatul va împlini 18 ani, el va decide singur dacă să facă această operație”, au declarat medicii.

În Normvegia această poveste a început acum un an, când ombudsmanul copiilor, Anne Lindbø, a declarat într-un interviu acordat radioului de stat NRK că nu există motive medicale pentru circumcizie.

"Comunitatea medicală din Norvegia a dat de înțeles clar: această procedură este foarte dureroasă pentru băieții mici", a subliniat Lindbø.

Autoritățile s-au autosesizat și au înaintat Parlamentului un proiect de lege privind interzicerea circumciziei copiilor până la 16 ani. Inițiativa a fost susținută de Partidul Progresului.

Însă surprinzător, liderul ”progresiștilor”, premeirul Siv Jensen, a pledat împotriva acestei inițiative.

Totuși, comunitatea evreilor sunt îngrijorați că proiectul ar putea totuși să fie aprobat în cel mai scurt timp.

”Ne temem foarte mult de acest lucru, pentru că în ziua în care această lege va fi aprobată, comunitatea evreiească va înceta să mai existe. Este o lovitură aplicată tradițiilor noastre. Noi nu dorim să încălcăm legile statului, iată de ce noi o vom părăsi. Noi iubim Norvegia, este o țară foarte bună pentru evrei. Însă această problemă înlătură toate avantajele”, a explicat rabinul principal al Norvegiei, Yoav Malchior.

La moment, în Norvegia locuiesc aproximativ trei mii de evrei. Și potrivit explicațiilor făcute de rabin, ei nu sunt înțeleși de societatea norvegiană.

"Pentru norvegieni circumcizia este inacceptabilă deoarece nu se încadrează în modelul lor cultural, dar credem că interzicerea acestui ritual va încălca nu numai dreptul la libertatea religioasă, ci și dreptul de a educa copiii în conformitate cu valorile noastre", a punctat Malchior.

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл совершил напутственный молебен для российской олимпийской сборной - Sputnik Moldova
Rusia
Patriarhul Kiril: în Occident legile justifică imoralitatea

În afară de Norvegia și Danemarca, interzicerea circumciziei este pe larg discutată și în Islanda. Autoritățile intenționează să-i pedepsească pe cei care vor încălca legea cu închisoare de până la șase ani. Membrii comunităților evreiești precizează pentru o asemenea faptă pedeapsa era cu un an mai mică chiar și în URSS.

Ne pregătim pentru o nouă rundă de luptă. De asemenea, credem că acest val de populism printre politicienii din Europa ar putea alimenta noi tendințe de interzicere și a altor rituri", a declarat Rabbi Goldschmidt.

Potrivit lui, anume acest lucru a determinat comunitățile evreiești și cele musulmane să se apropie, având în vedere că susținătorii interzicerii circumciziei se referă la faptul că, în rândul refugiaților din Orientul Mijlociu, astfel de operații se desfășoară adesea neprofesionist.

”Din cauza problemelor din comunitatea musulmană, comunitatea evreilor a avut de suferit substanțial. Avem probleme de interes comun și asta este una din ele. Pentru noi este important ca asemenea precedente să nu mai existe”, a subliniate liderul Consiliului rabinilor din Europa.

Fluxul de știri
0