BOR: Grecia trebuie să păstreze tradițiile Athosului, în pofida presiunilor UE

Abonare
Statutul Athosului a fost clauză specială atunci când Grecia adera la Uniunea Europeană și rămâne a fi o chestiune internă a Greciei, iar Uniunea Europeană nu are dreptul juridic să se amestece, a declarat reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Chișinău, 5 februarie – Sputnik. Biserica Ortodoxă Rusă (BOR) speră că Grecia nu va ceda presiunii din partea parlamentarilor și funcționarilor europeni și va păstra tradițiile spirituale și statutul istoric al Athosului, ca și un centru multinațional al întregii lumi ortodoxe, a declarat în cadrul unei conferințe de presă reprezentantul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești (DREB) al Patriarhiei Moscovei, protoiereul Igor Iachimciuk.

Fiind solicitat să comenteze declarațiile care au răsunat în Parlamentul European precum că actualul statut al Athosului nu corespunde legislației Uniunii Europene și trebuie modificat, Iachimciuk a menționat că „atunci când Grecia adera la Uniunea Europeană chestiunea privind statutul Athosului a fost stipulată în mod special”.

„Este o problemă ce ține de afacerile interne ale Greciei, iar Uniunea Europeană nu are dreptul din punct de vedere juridic de a se amesteca, cu toate că în toți acești ani urmărim presiuni care se fac asupra Greciei pentru statutul Sfântului Munte să fie modificat”, a declarat șeful secretariatului pentru relații interortodoxe al DREB al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Iachimciuk și-a exprimat speranța că „această presiune nu va duce la anumite rezultate, deoarece anume datorită faptului că a fost separat de restul lumii, Sfântul Munte și-a păstrat până astăzi tradiția sa spirituală unică”. „Și nu am vrea ca această tradiție să dispară”, a adăugat protoiereul la un briefing prilejuit aniversării în 2016 a 1000 de ani de prezență monahală rusă pe Sfântul Munte Athos.

Sfântul Munte Athos este o peninsulă din nord-estul Greciei și reprezintă o unitate administrativă autonomă specială în componența statului grec, cu centrul în orășelul Kareia. Este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din spațiul ortodox, care a păstrat intact stilul monahal vechi. Accesul femeilor este interzis. Pentru încălcarea acestei reguli este prevăzută răspunderea penală, și anume până la un an privațiune de libertate.

Fluxul de știri
0