Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lațul se strânge în jurul lui Băsescu - legătura cu cauțiunea de 1 milion!

© Photo : Facebook / Traian BăsescuTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
"Din câte ştiu eu, preşedintele Băsescu m-a susţinut", "Preşedintele Traian Băsescu, cel care l-a propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor..."

BUCUREȘTI, 3 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. O știre de ultimă oră face furori — fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu trebuie să plătească o cauțiune de un milion de euro (!) pentru a nu fi anchetat în stare de arest. Magistrații au mai decis ca fostul ministru trebuie să plătească această sumă în maxim 10 zile.

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Băsescu, făcut praf de un jurnalist român

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de inculpatul Sebastian Vlădescu pentru două infracţiuni de luare de mită şi una de trafic de influenţă în formă continuată.

Interesant este și că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție — au constat că, la data unora dintre faptele incriminate, Vlădescu era ministru al Finanțelor Publice.

Pe scurt, în perioada 2005-2014, diverși oficiali români sau "persoane cu influenţă asupra acestora" ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro. În contrapartidă, oficialii urmau să asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi diverse plăți restante..

"Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român", precizează procurorii.

În prima parte a lui 2005, Sebastian Vlădescu și complicii săi ar fi pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu CN CFR SA privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa.

Dar, ce este mai intersant, potrivit procurorilor, în perioada 2008-2009, "în baza acestei înţelegeri, a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla".

"Ulterior, în perioada 2009-2010, suspectul Sebastian Vlădescu, în calitatea menţionată mai sus, pentru a-şi îndeplini atribuţiile sale de serviciu într-un mod care să asigure finanţările respective, a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro iar, în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013, a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat", precizează DNA.

Traian Băsescu și Elena Udrea - Sputnik Moldova
Cum a reacționat Băsescu la vestea despre sarcina Elenei Udrea

Și, în fine, procurorii afirmă că Vlădescu ar fi pretins şi primit de la aceeaşi sursă suma totală de 2.117.000 euro în perioada septembrie 2010 — ianuarie 2013! În această perioadă, Vlădescu "urma să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa".

De ce insist cu perioada 2009 — 2013? Pentru că în 2009, când începe perioda marelui comision de 2 milioane de euro începe și mandatul său de ministru de Finanțe.

Și, atenție — premierul Boc nu l-a dorit, ci a fost propus și susținut de Traian Băsescu! Iată ce consemna Mediafax în 2010, chiar după o declarație televizată a ministrului "epicurean".

"Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu, cel care l-a propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor, nu l-a mai susţinut şi de aceea a fost remaniat, Vlădescu a răspuns: "Din câte ştiu eu, preşedintele Băsescu m-a susţinut, ceea ce n-a funcţionat a fost relaţia mea cu primul-ministru"".

Cu alte cuvinte, spre cinstea lui, Emil Boc nu s-a amestecat, dar a fost obligat de Băsescu să-l accepte pe Vlădescu — la fel ca și pe Elena Udrea, de altfel — ca și pe alți apropiați ai lui "președintelui jucător", actualmente implicați în anchete colosale ale procurorilor.

Valeriu Ostalep Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Activitatea lui Băsescu în Moldova creează un precedent negativ. Care vor fi consecințele

Interesant este și detaliul că Vlădescu nu s-a înțeles cu Boc, iar ruptura a survenit vând Vlădescu a început să încaseze bani la greu, după afirmațiile procurorilor.

La fel de interesant este că „jucătorul", cel care se lăuda că e cel mai informat om din țară, nu știa de banii care circulă prin comisioane. Rectific — este imposibil să nu fi știut, mai ales că e vorba de un domeniu pe care Băsescu îl cunoștea la perfecție, investițiile în infrastructura de transporturi.

Cu alte cuvinte, lațul se strânge în jurul fostului președinte, iar uriașa cauțiune pusă în cazul Vlădescu, "susținutul" lui Băsescu, este un semnal de alarmă uriaș! Mai concret, procurorii lansează o întrebare — cât valorează tăcerea? Un milion — o fi mult, o fi puțin? Ce părere are Vlădescu? Dar Boureanu? Dar, în final, Băsescu?…

Fluxul de știri
0