Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se va prăbuși sau nu leul moldovenesc: Prognoza Ministerului Economiei

© Sputnik / Rodion PROCASchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
Prognoza Ministerului Economiei al Republicii Moldova. Care va fi soarta leului în raport cu dolarul în următorii trei ani?

CHIȘINĂU, 25 apr — Sputnik. Ministerul Economiei a publicat prognoza preliminară privind comportamentul leului în raport cu dolarul în viitorii trei ani de zile, care a fost coordonată cu Fondul Monetar Internațional. Precizăm că, deocamdată, moneda națională își menține tendința de creștere care a început în 2017, apreciindu-se față de valuta americană.

Prognoza oficială

Potrivit prognozei făcute de specialiști, moldovenii vor plăti până la sfârșitul acestui an aproximativ 16,79 de lei pentru un dolar. Ulterior, experții prognozează o depreciere ușoară a monedei naționale. Astfel, deja în anul viitor rata medie de schimb va fi de 16,99 lei, în 2020 — 17,97 lei, iar în 2021 — 18,51 lei pentru un dolar.

Chinesischer Drache - Sputnik Moldova
Îngroparea economiei moldovenești: Ministerul Economiei bate ultimul cui

Potrivit Ministerului Economiei, prețurile vor fi și ele influențate în funcție de fluctuația leului. Astfel, până la sfârșitul acestui an indicele preţurilor de consum este prognozat la nivel de 102,5%, iar pentru 2019-2021 — va fi de aproximativ 105%.

Să dăm sau nu buzna la casele de schimb valutar?

Fără ca să vrei, pe fundalul unor asemenea prognoze îți pui întrebare dacă să alergăm sau nu la casele de schimb valutar pentru a cumpăra valuta cât încă este ieftină. Economiștii subliniază că totul depinde de suma de bani pe care o poate omul pune deoparte, pentru că în Moldova cu dolari nu poți cumpăra cârnaț. Dacă veniturile sunt modeste, adică dacă omul trăiește din salariu, atunci nu are rost să cumperi valută. Însă, dacă cineva își planifică o vacanță peste hotare, atunci suma necesară pentru asta poate fi schimbată în valută.

Aprecierea monedei naționale îi îngrijorează pe cei care trăiesc din banii primiți de la rudele aflate la muncă peste hotare. De ce? Fluctuația leului este un factor care dă bătăi de cap și asta pentru că odată cu aprecierea leului se împuținează banii din buzunarele lor. Iată de ce, orice știre care vizează piața valutară este întâmpinată cu îngrijorare.

Experții precizează că deocamdată au de pierdut doar cei care primesc bani de peste hotare în dolari, euro sau alte valute. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că leul moldovenesc se apreciază în raport cu majoritatea valutelor străine.

Fluxul de știri
0