Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îngroparea economiei moldovenești: Ministerul Economiei bate ultimul cui

© REUTERS / Hong Kong Tourism BoardChinesischer Drache
Chinesischer Drache - Sputnik Moldova
Abonare
Care vor fi ”beneficiile economice și sociale” pentru moldoveni după semnarea acordului de liber schimb cu China, în condițiile în care în loc să devină stăpânii propriilor afaceri, ei sunt siliți să alunece în noua clasă periculoasă a precariatului?

Luni, 5 martie, Ministerul Economie a dat start primei runde de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova și Republica Populară Chineză. Echipa de negociatori ai Republicii Moldova este condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Potrivit Ministerului Economiei, semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor.

Potrivit Iulianei Drăgălin, semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul produselor moldovenești pe piața chineză, va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

”În cadrul primei runde de negocieri sunt discutate aspectele juridice ale viitorului Acord, dar și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc.”, este scris într-un comunicat de presă al Ministerului.

Economy - Sputnik Moldova
La doi ani de la semnarea Acordului de Liber Schimb: Moldova - singurul perdant

Totodată, aflăm că a fost efectuat un studiu de fezabilitate în comun cu partea chineză ”privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului”, potrivit căruia exporturile Republicii Moldova în China ar putea să crească cu 39,85 la sută, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42 la sută, fără a specifica însă cu cât ar putea crește importurile mărfurilor din China pe piața din Republica Moldova, probabil pentru a nu scoate în evidență discrepanța care ar putea deranja urechea unui agent economic care va fi pus în situația să concureze pe picior de egalitate nu doar cu agenții economici din uniunea Europeană și Turcia, dar deja și cu ”dragonii din Țara Soarelui Răsare”.

Partea chineză a anunțat răspicat că dorește ”liberalizarea comerțului și investițiilor bilaterale” invocând, desigur, ”relațiile diplomatice de lungă durată și relațiile economice bilaterale în creștere”, și care ”vor aduce beneficii economice și sociale ambelor state”, fără a preciza concret care vor fi beneficiile pentru economia națională, pentru producătorul autohton sau pentru țăranul nostru care este nevoit să apuce calea pribegiei.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Moldova activează 84 de companii cu capital chinez, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul comerțului exterior între cele două țări a constituit peste 468,74 milioane de dolari, în creștere cu aproape 30 la sută față de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Iată ce înseamnă de fapt acest lucru

Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Societate
Propunere șocantă a Guvernului care va umple Moldova cu muncitori străini

Nu e nevoie ca să fii mare economist pentru a înțelege că semnarea acordului de liber schimb cu China va distruge definitiv economia națională. Potrivit datelor statistice oficiale, în anul 2017, Republica Populară Chineză s-a situat pe locul 6 printre țările partenere la nivel mondial cu care Republica Moldova are relații comerciale, după valoarea volumului schimburilor comerciale, deținând o pondere de 7,2% în comerțul total al țării noastre.

Tot optimismul de care dau dovadă experții de la Ministerul Economiei este spulberat de situație catastrofală care se conturează atunci când analizăm care este balanța comercială cu această țară. Exporturile Republicii Moldova în China s-au cifrat la doar 14,789 milioane de dolari, în creștere cu 23,9 la sută față de ianuarie-octombrie 2016. Însă importul a atins cifra astronomică de 404,590 de milioane de dolari, cu 28,67 la sută mai mult decât în ianuarie-octombrie 2016.

деньги - Sputnik Moldova
Alarmant: Ce se întâmplă cu economia moldovenească

Deci, valoarea importurilor din China depășesc aproximativ de 27 de ori valoarea exporturilor moldovenești în această țară și asta în condițiile în care dansul dragonului chinezesc încă nu a început, adică nu avem deocamdată un acord de liber schimb.

Mă întreb și eu care vor fi ”beneficiile economice și sociale” pentru moldoveni, în condițiile în care în loc să devină stăpânii propriilor afaceri, ei sunt siliți să alunece în noua clasă periculoasă a precariatului, despre care a scris renumitul economist din Marea Britanie Guy Standing.

Astfel, pentru o redresare socială, politică și economică reală este nevoie de o altă abordare, care să fie în strictă conformitate cu interesul naţional al ţării.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0