Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât vom plăti pentru serviciile de taximetrie după aprobarea noilor reguli de călătorie?

CC0 / Pixabay / emkanicepic / Taxi
Taxi - Sputnik Moldova
Abonare
Costul călătoriei cu taxiul prin Chișinău va fi calculat după o nouă modalitate. Iată ce spun companiile de transport?

CHIȘINĂU, 25 apr — Sputnik. Regulile privind transportul de pasageri cu taxiul vor fi modificate în Chișinău. În loc de tariful stabilit, pasagerii vor achita călătoria conform indicațiilor de pe contor, iar taximetristul va fi obligat să le elibereze un bon.

Potrivit administrației unui parc de taximetre din Capitală, deocamdată noile reguli nu au intrat în vigoare.

"În prezent, în taxiuri sunt instalate contoare. De aceea, pasagerii încă își pot alege singuri tipul călătoriei: conform tarifului stabilit sau indicațiilor de pe contor. Însă, peste un timp oarecare, pentru toate călătoriile se va plăti suma indicată pe contor", a menționat interlocutorul pentru agenția Sputnik.

© SputnikAnunț în taxi: ”Stimați pasageri, achitați plata călătoriei conform bonului de casă înmânat la sfârșitul călătoriei”
Объявление в такси Уважаемые пассажиры, оплачивайте поездку согласно чеку, который выдается в конце рейса - Sputnik Moldova
Anunț în taxi: ”Stimați pasageri, achitați plata călătoriei conform bonului de casă înmânat la sfârșitul călătoriei”

Potrivit acestuia, în tarifele pentru distanță nu vor fi introduse modificări. „Tariful nostru așa și va rămâne de 2,20 lei pentru un km în timpul zilei și 2,40 lei pentru timp de noapte", a specificat reprezentantul administrației.

Regimul de testare

Administrația unui alt serviciu de taximetrie din Capitală a declarat că aceste modificări vor fi introduse cu titlu de probă de pe data de 15 mai.

„Într-adevăr, vor fi introduse unele modificări. Achitarea călătoriei se va efectua doar conform contorului și cu eliberarea bonului. Acest lucru deja se testează de către unele servicii de taximetrie din Chișinău. Oficial, noi vom trece la această modalitate de la 1 iunie, iar regimul de probă va începe la 15 mai", a spus reprezentantul acestui serviciu de taximetrie.

Ținând cont de toate acestea, „comenzile incomode" și staționările în ambuteiaje vor costa bani.

„Ne vom strădui să ajustăm tarifele astfel încât diferența apărută din cauza trecerii de la tariful fixat la achitarea confirm contorului să nu fie atât de mare. Însă pot apărea situații speciale: de exemplu, ambuteiajul creat din cauza reparației străzilor. Deși acesta este un fenomen provizoriu, în cazul dat, desigur, va apare o diferență de tarif", a precizat angajatul.

Astfel, compania de taximetrie intenționează să reglementeze activitatea, astfel încât „conducătorii auto să aibă un salariu bun, stabilit, iar clienții să nu se plângă".

Ordine sau capcane suplimentare

ANDRIAN BUNDUC - Sputnik Moldova
Taximetristul ți-a cerut un preț exagerat pentru călătorie? Ce trebuie să faci

„Va fi ordine. De exemplu, mulți pasageri îi roagă pe taximetriști să-i aștepte până trag o fugă la magazin, revenind apoi peste 20 de minute. Șoferul spune că staționarea costă bani, clientul însă se indignează. Acum, contorul va indica exact cât datorează clientul pentru călătorie", a adăugat specialistul.

La întrebarea dacă taximetriștii nu vor abuza de noile reguli, alegând special un parcurs mai lung, interlocutorul a răspuns că și acest lucru va fi luat în seamă.

„În instrucțiunea conducătorului auto scrie că pasagerul își alege singur itinerarul. Acesta este dreptul său. Dacă șoferul insistă asupra unei alte variante, pe care călătorul o consideră neconvenabilă, acesta poate cere să fie oprit taxiul și să apeleze la serviciile altuia", a spus angajatul companiei.

Sursele Sputnik au comunicat că astfel de modificări sunt operate în legătură cu cerințele Serviciului Fiscal de Stat care a obligat companiile de taxi nu doar să instaleze contoare, ci să le utilizeze din plin.

Fluxul de știri
0