Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul rus al Apărării: SUA împing Lumea spre o nouă cursă a înarmărilor

© AP Photo / Hassan AmmarSyrian government supporters wave Syrian, Iranian and Russian flags as they chant slogans against U.S. President Trump during demonstrations following a wave of U.S., British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Damascus, Syria, Saturday, April 14, 2018
Syrian government supporters wave Syrian, Iranian and Russian flags as they chant slogans against U.S. President Trump during demonstrations following a wave of U.S., British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Damascus, Syria, Saturday, April 14, 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat marți că Washingtonul nu este pregătit pentru un parteneriat pe baze echitabilă, chiar și cu aliații săi tradiționali.

CHIȘINĂU, 24 apr — Sputnik. Potrivit ministrului rus al Apărării, Statele Unite demonstrează că sunt gata să folosească toate mijloacele, inclusiv cele militare, în încercarea de a-și menține rolul de hegemon în relațiile internaționale, împingând lumea spre o nouă cursă a înarmărilor.

"Astăzi suntem martorii transformării relațiilor internaționale, trecerii lor la un sistem multipolar, caracterizat prin redistribuirea sferelor de influență și o concurență mai înverșunată pentru conducerea regională și globală. În aceste condiții, Statele Unite ale Americii doresc să-și păstreze rolul de hegemon în relațiile internaționale, punând în aplicare toate mijloacele, inclusiv cele militare, și împingând țările (lumii) spre o nouă cursă a înarmărilor", a declarat Șoigu în cadrul întâlnirii miniștrilor apărării țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (SCO).

Potrivit ministrului, Statele Unite declară "fără jena" că sunt pregătite să "corecteze" tendințele din politica și economia mondială, pe care le consideră nefavorabile, prin folosirea forței militare.

"Acest lucru este confirmat de noile documente doctrinare ale SUA în domeniul securității și apărării naționale, eforturile acestora de a revizui cele mai importante acorduri internaționale, inclusiv deciziile ONU și principiile fundamentale ale OMC", a subliniat el.

La începutul anului, Pentagonul a lansat o nouă strategie a armelor nucleare, concentrându-se asupra capacităților avansate ale mai multor țări, inclusiv ale Rusiei. Pentagonul a calificat China, Iranul și Coreea de Nord drept alte amenințări potențiale.

Despre situația din Siria

Tancurile armatei siriene în provincia Deir ez Zora - Sputnik Moldova
SUA doresc să-și înlocuiască militarii din Siria cu trupe din țările arabe

Au fost create toate condițiile pentru renașterea unui stat unificat, integru în Siria, a remarcat Șoigu.

"În prezent, toate condițiile au fost create pentru renașterea Siriei ca stat unificat și integru. Dar pentru a atinge acest obiectiv sunt necesare eforturi nu doar din partea Rusiei să facă eforturi, ci și alți membri ai comunității mondiale să le facă", a declarat Șoigu în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul SCO.

"Ne bazăm pe sprijinul statelor membre ale SCO", a adăugat el.

În același timp, Șoigu a subliniat că scopul principal al coaliției conduse de SUA în Siria nu a fost să învingă Statul Islamic, ci să-și consolida prezența militară și economică în regiune.

"Statele Unite și aliații folosesc forțele terorismului internațional și extremismul în scopuri proprii, iar Irakul și Siria sunt exemple în acest sens. De mai mult timp, puternica coaliție condusă de SUA, formată din peste 30 de state avansate militar, nu a putut face față militanților și teritoriile controlate de ISIS nu au făcut decât să se extindă. Scopul a fost diferit — erodarea situației din regiune, consolidarea prezenței militare și economice", a afirmat Șoigu în cadrul întrunirii.

Президент РФ В. Путин принимает участие в саммите Группы двадцати в Гамбурге - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial

Declarația înaltului oficial rus vine la mai puțin de o lună după ce președintele american Donald Trump a făcut o remarcă surprinzătoare cu privire la retragerea din Siria, care contrazice comentariile anterioare ale administrației sale, inclusiv oficiali ai Pentagonului și Departamentului de Stat, care spun că trupele americane își vor menține prezența activă în Siria.

Începând cu 2014, Washingtonul conduce o coaliție de aliați care luptă împotriva ISIS, fără mandat ONU, fără autorizarea guvernului sirian, iar acesta din urmă afirmă în mod constant că prezența militară a SUA este "ilegală".

Despre politica SUA în Afganistan

Referindu-se la situația din Afganistan, Șoigu a menționat că situația din țară a continuat să se înrăutățească, deoarece politica Washingtonului a contribuit efectiv la creșterea terorismului în nordul acestei țări.

Vladimir Putin într-o vizită oficială în Franța - Sputnik Moldova
Rusia
Putin către Macron: Atacurile SUA asupra Siriei – o violare a dreptului internațional

"Un alt punct fierbinte în Orientul Mijlociu este Afganistanul, situația continuă să se deterioreze, prezența de peste 15 ani a Statelor Unite și NATO în republica islamică nu a normalizat situația de acolo, în esență, ei încearcă să obțină un punct de sprijin în țară în orice condiții, pentru a-și spori influența asupra statelor din regiunea Asiei Centrale", a spus Șoigu.

"Politica Washingtonului contribuie de fapt la intensificarea activității teroriste în nordul Afganistanului", a declarat el marți, la Beijing.

El a spus că întărirea pozițiilor ISIS în Afganistan provoacă o îngrijorare deosebită, numărul militanților ajungând la 4500 de persoane acum.

Afganistanul a suferit mult timp din cauza instabilității politice, sociale și de securitate, din cauza activității talibanilor și a gruparea teroristă ISIS. Nivelul violenței din țară pare să crească, cu o creștere a activității talibane și a grupării afiliate ISIS.

Fluxul de știri
0