SUA doresc să-și înlocuiască militarii din Siria cu trupe din țările arabe

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Accesați arhiva multimediaTancurile armatei siriene în provincia Deir ez Zora
Tancurile armatei siriene în provincia Deir ez Zora - Sputnik Moldova
Abonare
Casa Albă planifică să-și înlocuiască contingentul militar din Siria cu trupe din țările arabe, afirmă publicația Wall Street Journal.

CHIȘINĂU, 17 apr — Sputnik. Administrația lui Donald Trump planifică înlocuirea contingentului militar american din Siria cu militari din țările arabe, anunță ziarul Wall Street Journal, cu referire la surse din cadrul administrației SUA.

Города мира. Дамаск - Sputnik Moldova
Atitudine fermă: Atac nejustificat asupra unui stat suveran. Apelul creștinilor din Siria

Potrivit publicației, consilierul prezidențial pentru securitatea națională, John Bolton, l-a contactat recent pe șeful Serviciului General de Informații al Egiptului, generalul Abbas Kamel, pentru a afla dacă Cairo este disponibil să participe în realizarea acestui plan.

Ziarul mai menționează că oficialitățile americane s-au adresat Arabiei Saudite, Qatarului, și Emiratele Arabe Unite, cărora le-a solicitat să aloce miliarde de dolari pentru restabilirea Siriei de nord. Potrivit surselor citate, Casa Albă își dorește ca țările arabe să-și expedieze militarii în această regiune.

Potrivit publicației, prin această inițiativă se dorește evitarea "unui vid în domeniul securității" în Siria, care ar putea permite ISIS să revină în regiune.

În același timp, cercetătorul centrului analitic al Institutului Orientului Apropiat, Charles Lister, consideră că solicitarea noilor forțe militare este problematică pentru că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite își păstrează prezența în Yemen, iar Egiptul nu vrea să asigure apărarea teritoriului care nu este controlat de guvernul lui Bashar Assad, menționează publicația.

Вид на Дамаск. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Expert: Nu există dovezi ale folosirii armelor chimice în Siria

De asemenea, în opinia lui, țările arabe nu vor fi de acord să-și trimită trupele în Siria, în cazul în care SUA își va retrage trupele din Siria.

Anterior, Casa Albă a declarat că SUA intenționează să se retragă din Siria. În același timp, reprezentantul permanent al Statelor Unite la ONU, Nikki Haley a menționat că trupele americane vor pleca doar după ce vor realiza toate obiectivele.

Ce cantitate de muniții au folosit sirienii pentru a distruge 71 de rachete ale coaliției>>>

Printre acesta se enumeră înfrângerea Statului Islamic, obținerea unor garanții că armele chimice nu amenință SUA și monitorizarea acțiunilor Iranului.

Fluxul de știri
0