Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vor păți demnitarii care vor fura mai mult de jumătate de milion de lei

© Sputnik / Miroslav Rotarilei moldovenești
lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Mecanismul privind declararea şi controlul averilor şi intereselor personale a fost modificat.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Deputații au modificat mecanismul privind declararea și controlul averilor și intereselor personale. Un proiect de lege, votat în lectură finală, prevede că persoana aflată în exercitarea atribuțiilor în sectorul public, care a luat o decizie în vederea obținerii unui avantaj patrimonial a cărui valoare depășește 500 de mii de lei, este pedepsită cu amendă în mărime de la 500 de mii la 750 de mii de lei sau cu închisoare de până la 3 ani ori cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 7 ani.

Спецназ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce secrete ascund declarațiile de avere a unor angajați SIS, CNA, MAI și DIP

Aceeași pedeapsă se va aplica și în cazurile când decizia va fi luată în favoarea soţului, concubinului, sau altei rude până la gradul II inclusiv.

Persoanele cu funcţii de demnitate publică vor fi pedepsite în asemenea cazuri cu amendă în mărime de la 750 de mii la un milion de lei sau cu închisoare de la 2 la 5 ani și cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

Încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi nesoluţionarea în termenul legal, precum și folosirea în interes privat a simbolurilor oficiale se sancţionează cu amendă de la 2 500 la 3 000 de lei aplicată persoanei fizice și de la 6 000 la 10 mii de lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

Alte modificări se referă la stabilirea unor noi competenţe Consiliului de Integritate (CI).  Acesta va verifica, de rând cu declaraţiile de avere şi interese ale conducerii Autorității Naționale de Integritate şi declaraţiile inspectorilor de integritate. Totodată, se propune ca membrii CI din societatea civilă să beneficieze de o indemnizaţie în mărime de a 1/20 parte din salariul preşedintelui ANI, ceea ce reprezintă cu aproximaţie o sumă de 1000 de lei per fiecare şedinţă, dar nu mai mult decât pentru 4 şedinţe pe lună.

дом - Sputnik Moldova
Deputații simplifică procedura de vânzare și procurare a imobilelor

De asemenea, noile prevederi propun o listă a abaterilor disciplinare pentru care vor purta răspundere inspectorii de integritate.

Pentru situaţiile când persoanele  nu vor depune declaraţiile de avere, în pofida somaţiilor inspectorilor de integritate, se propune ca aceștia să iniţieze din oficiu controlul şi să sesizeze organul de urmărire penală sau organul fiscal în vederea determinării existenţei elementelor unei infracţiuni sau verificării respectării regimului fiscal.

Deputații din Moldova au luat o decizie revoluționară legată de acordarea divorțului>>>

Modificările propuse includ și noi categorii de subiecţi ai declarării: membrii Consiliului de supraveghere, Comitetului executiv şi angajaţii Băncii Naţionale a Moldovei, membrii şi angajaţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dar şi membrii Consiliului de Observatori al IPN  Compania ”Teleradio-Moldova”.

Fluxul de știri
0