Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații simplifică procedura de vânzare și procurare a imobilelor

© Sputnik / Мирослав Ротарьдом
дом - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care cumpără sau vând imobile vor fi scutite de anumite cheltuieli la întocmirea dosarului.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova ar putea vinde și înregistra mai ușor bunurile imobile. Persoanelor fizice şi juridice nu vor mai fi obligate să prezinte certificatul eliberat de Serviciul Fiscal de Stat privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget la autentificarea contractului de înstrăinare a bunurilor supuse înregistrării.

Un proiect de lege în acest sens a fost votat, vineri, în prima lectură, de deputații de la Chișinău. 

Жилой дом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Casele și apartamentele vor putea fi privatizate mai ușor

În prezent, contractul de înstrăinare și contractul de gaj al bunurilor supuse înregistrării se autentifică cu condiția prezentării documentelor care confirmă dreptul de proprietate asupra acestor bunuri, a certificatului Serviciului Fiscal de Stat privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunurilor respective, a extrasului din registrul gajului despre lipsa gajului acestor bunuri.

Autorul proiectului, deputatul Valeriu Ghilețchi, susține că prin aceste schimbări se vor reduce timpul şi costurile aferente înregistrării proprietăţii. 

În prezent, Serviciul Fiscal de Stat nu deţine un cadastru fiscal complet la nivel naţional din motiv că imobilele din sectorul rural nu au fost evaluate. Evidenţa acestor bunuri şi a impozitelor aferente lor este ţinută de serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor din primării. Primăriile, la rândul lor, nu dispun în totalitate de sisteme informaţionale care să permită notarilor accesarea informaţiei cu privire la restanţa impozitelor.

Fluxul de știri
0