Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Șeful spionajului rus: SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaSerghei Narâșkin
Serghei Narâșkin - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal, consideră reprezentanții serviciilor secrete rusești, iar agresivitatea Occidentului poate fi explicată prin schimbările în ordinea mondială și mutarea polilor de putere în lume.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal. O declarație în acest sens a fost făcută miercuri de la tribuna celei de-a VII-a Conferințe internaționale de securitate de la Moscova. Occidentul își pierde tot mai mult influența în lume, însă nu renunță la pretențiile privind propria sa exclusivitate, fiind gata să ridice în jurul său o cortină de fier, ceea ce presupune o revenire la perioada războiului rece și provoacă o cursă a înarmărilor, consideră șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin.

Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Skripal, mielul de jertfă al Londrei. Pe ce a mizat Marea Britanie

De asemenea, la conferință s-a menționat și faptul că teroriștii au adoptat o nouă tactică, căreia i se poate face față doar prin comunicare. Drept exemplu al unei cooperări eficiente în acest domeniu a fost evocat modul în care anul trecut Turcia a ajutat evitarea unui atentat terorist în Rusia.

Serghei Narâșkin a menționat că în prezent pe arena internațională apar și se consolidează noi centre de putere, precum India, Brazilia, Africa de Sud, China și Rusia. "Cu toate acestea, o astfel de evoluție a lucrurilor deranjează puterile occidentale. În esență, SUA și o parte a Europei nu sunt pregătite pentru astfel de schimbări. Transformându-se în niște retrograzi, fără a fi capabili să facă ordine la ei acasă, SUA și aliații lor încearcă să stopeze sau să încetinească o transformare obiectivă a ordinii mondiale", a menționat șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

"Occidentul și sateliții lui nu pot și nu doresc să privească adevărul în față, să se resemneze cu o slăbire inevitabilă a propriei lor influenței în lume, altădată incontestabilă, cu rădăcini adânci în sistemul colonialist, bazată pe niște principii, cum ar fi constrângerea și dictatul", a adăugat demnitarul.

Expresia unei astfel de abordări, în viziunea lui Narâșkin, reprezintă presiunile exercitate de SUA și Marea Britanie asupra aliaților din NATO și asupra altor state în cazul lui Skripal.

Directorul SVR a calificat cazul Skripal drept „o provocare grotescă, orchestrată de serviciile secrete ale Marii Britanii și SUA".

Narâșkin a menționat că Rusia a devenit o țintă predilectă a atacurilor din partea SUA și aliaților lor, pentru că aceasta este privită ca o locomotivă a schimbărilor care au loc în lume.

Lupta cu inexistenta „amenințare rusească" a devenit o „idee fix" a politicii Washingtonului. „Ea a atins niște proporții și a obținut niște trăsături atât de ridicole, încât putem vorbi de o revenire la perioadele sumbre ale războiului rece", a spus directorul SVR.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei - Sputnik Moldova
Rusia
Cazul Skripal: Întrebările adresate de Moscova Londrei și Parisului

Cu toate acestea, o parte a statele europene nu se grăbesc să urmeze orbește Londra și Washingtonul, preferând să facă lumină în cazul Skripal, a menționat Narâșkin. Directorul SVR a atras atenția auditoriului asupra faptului că sistemul de relații de vasalitate creat de Washington a început să eșueze pe alocuri.

"De americani se îndepărtează chiar și cei mai fideli sateliți — europenii, ale căror bunăstare și securitate și-ar dori să le sacrifice SUA în favoarea propriilor ambiții geopolitice", a mai spus Narâșkin.

În loc să privească spre viitor, Occidentul privește în trecut, încercând să apeleze la instrumente expirate din perioada războiului rece, consideră directorul SVR. Este vorba, în primul rând, de sistemul de blocuri, de astfel de instituții cum ar fi NATO și Uniunea Europeană, care în trecut erau eficiente din punct de vedere al promovării intereselor occidentale, a adăugat Narâșkin. În același timp, potrivit lui, SUA încearcă să-și mascheze dictatul prin așa-numita integrare euroatlantică, a menționat directorul SVR.

Moștenirea lui Brzezinski: Occidentul vrea împărţirea și distrugerea Rusiei>>>

Narâșkin a calificat drept fără precedent "cantitatea, în special, calitatea minciunilor prin care este justificată hegemonia Occidentului". "În esență, tuturor valorilor și normelor, care într-un fel sau altul, reglementează relațiile internaționale, le sunt atribuite niște sensuri opuse", a adăugat el.

Fluxul de știri
0