Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Skripal, mielul de jertfă al Londrei. Pe ce a mizat Marea Britanie

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Moscova nu are niciun motiv să-l omoare pe fostul spion britanic Serghei Skripal. Declarația aparține fostului ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Țurcan.
Skripal, mielul de jertfă al Londrei. Pe ce a mizat Marea Britanie

„Moscova nu a avut niciun motiv să pornească acest scandal. Se afla în preajma alegerilor, urmează Campionatul Mondial de Fotbal. Mai mult, Skripal nu reprezenta niciun pericol pentru securitatea Federației Ruse", a declarat Vladimir Țurcan într-o intervenție telefonică pentru Radio Sputnik Moldova.

Așa se face că Serghei Skripal reprezenta personajul potrivit pentru denigrarea Federației Ruse.

„Scopul este evident. Este o provocare împotriva Federației Ruse. Acest scandal s-a iscat cu câteva zile înainte de alegerile din Rusia, dar și a Campionatului Mondial de Fotbal, care urmează să aibă loc în această vară. Nu degeaba au urmat acele declarații privind neparticiparea unor țări la campionatul mondial. Se încearcă crearea unei imagini de agresor a Federației Ruse", a adaugat Vladimir Țurcan.

Deputatului socialist se arată nedumerit și de reacția serviciilor secrete de la Londra, care resping cu vehemență orice colaborare cu achetatorii ruși.

„Instituțiile de anchetă din Marea Britanie nu vor să colaboreze cu serviciile abilitate din Rusia. Din explicațiile oficialilor ruși se vede clar că nu au motive pentru a ajunge la astfel de tentative", a conchis Vladimir Țurcan.

Cert este că autoritățile de la Chișinău au greșit atunci când i-au expulzat pe cei trei diplomați ruși, spune Vladimir Țurcan.

„Am văzut așa-numită solidarizare a statelor. Aceste state care au expulzat demnitari ruși nu au avut nevoie de niciun argument, au acționat în baza emoțiilor, ceea ce nu este rezonabil și logic", subliniază fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Deputatul speră că Occidentul va găsi „tăria de caracter și demnitatea pentru a pune capăt acestui război și chiar pentru a-și cere scuze de la Federația Rusă".

Amintim că pe 4 martie a fost otrăvit spionul britanic Serghei Skripal și fiica lui, Iulia. Ulterior, un șir de state ale Uniunii Europene, precum și SUA, Canada, Norvegia, Ucraina, au anunțat decizia de expulzare a diplomaților ruși în legătură cu incidentul din Salisbury. Și Republica Moldova a expulzat trei diplomați ruși.

Partea britanică afirmă că Rusia este implicată în otrăvirea lui Skripal cu substanța A234, fapt negat de Moscova. De menționat este că autoritățile Marii Britanii și Islandei au decis să boicoteze Campionatul Mondial din Rusia.

Primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie, desfășurat pe teritoriul Rusiei, va avea loc între 14 iunie și 14 iulie 2018, în 11 orașe: Moscova, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Rostov pe Don, Soci, Kazan, Kaliningrad, Volgograd, Nijnyi Novgorod, Ekaterinburg.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0