Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apartamente în blocuri noi: Ce să faci ca să nu ajungi victima escrocilor

© Sputnik / Rodion ProcaChișinău
Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Vrei să-ți procuri un apartament? Iată ce trebuie să știi ca să nu-ți pierzi banii.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik, Olga Pascaru. În Moldova, numărul construcțiilor cu probleme crește de la un an la altul, la fel ca și numărul cumpărătorilor de apartamente trași pe sfoară. Potrivit expertului în domeniul imobiliar Aleksandr Panov, în Moldova companiile de construcții care-și derulează necinstit afacerile sunt mult mai multe decât cele de încredere. Raportul lor este de aproximativ 70 la 30.

Procurarea apartamentului este, deseori, una dintre cele mai importante achiziții din viață. Pentru a nu da greș la cumpărarea locuinței și a investi corect banii, expertul sugerează respectarea următorilor pași. Unele sfaturi ale expertului sunt destul de firești. Cu toate acestea, merită să luăm încă o dată cunoștință de anumite recomandări.

Stabiliți-vă preferințele și posibilitățile

Mai întâi, trebuie să știți exact ce fel de apartament vă puteți permite, ținând cont de sumă de care dispuneți și de zona pe care o preferați.

Жилой квартал - Sputnik Moldova
Societate
Cum să procuri un apartament în Chișinău: Riscurile de pe piața imobiliară

După aceea puteți să alegeți firma care va construi casa visului dumneavoastră.

De la această etapă, trebuie să fiți atenți ca să nu fiți manipulați de către constructori. Pentru aceasta invitați un specialist, dar care să nu fie agent imobiliar, deoarece el este o persoană angajată și interesată. Cu câți mai puțini intermediari, cu atât mai bine.

Analizați politica prețurilor

Este necesar să cunoașteți nivelul mediu al prețurilor pentru construcția ipotecară propusă. Un preț la apartamente mai mic decât cel al concurenților trebuie să vă pună în gardă. În acest caz este garantat că vi se întinde o capcană.

Optați pentru un antreprenor de încredere

Urmează apoi să vă interesați de reputația antreprenorului.

Cartierul Izvor/București - Sputnik Moldova
Ipotecile, 40% din totalul imobilelor vândute

Verificați corectitudinea juridică a acestuia și dacă nu este implicat în litigii de mare răsunet. Trebuie să fim atenți dacă antreprenorul deservește concomitent câteva construcții, și nici una nu este dusă până la capăt. Cu unul ca acesta nu ar trebui să vă legați din start. Este necesară verificarea adreselor, telefoanelor, site-urilor; inspectarea altor proiecte realizate și studierea documentelor de bază ale întreprinderii de construcție. Pe site trebuie să fie o prezentare schematică a mijloacelor financiare ale investitorului. Trebuie aflat, în limita posibilităților, cine este arhitectul proiectului, care este banca finanțatoare și cine va construi imobilul. Toți acești parteneri trebuie să fie respectabili și de încredere.

Trebuie clarificat totul în legătură cu terenul

Este recomandată verificarea documentației cu privire la construcție și terenul pe care urmează să fie ridicată casa. Trebuie să existe autorizația pentru construcție, decizia primăriei cu privire la repartizarea terenului, proiectul aprobat al blocului, cu toate avizele experților.

Companiile serioase nu au nevoie de prea multă alergătură pentru încheierea contractelor investiționale și alte relații juridice cu un număr mare de viitori locatari. Toate acestea necesită un volum mare de muncă birocratică și-i sustrag de la procesul de construcție propriu-zis. De aceea, varianta preferabilă este acea când există doar un investitor, și acela de încredere. Acesta va duce construcția până la capăt, oferind apartamentele la cheie.

Studiați cu atenție documentația juridică a companiei de construcții

дом - Sputnik Moldova
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală

Este foarte important textul contractului. Acesta este întocmit de juriști cu experiență din partea antreprenorului. Contractul poate ascunde și niște capcane. Însă, în mod cert, el trebuie să conțină termenul concret de încheiere a construcției, adresa casei, numărul cadastral, numărul terenului și apartamentului. Trebuie să fie indicate exact suprafața apartamentului, etajul, planificarea — semnate de dumneavoastră și vizate pe schemă. Trebuie să fie indicată și suma finală pentru care apartamentul dumneavoastră va fi înstrăinat.

Contractul trebuie să conțină toate documentele în baza cărora se efectuează lucrările de construcție. Este importantă răspunderea materială reciprocă, inclusiv în cazul rezilierii contractului, precum și termenul înregistrării dreptului de proprietate.

Trebuie să fie indicat obligatoriu modul de înlăturare a defecțiunilor depistate, precum și modul de restituire a banilor în cazul rezilierii contractului. Este necesară descrierea răspunderii pe care o va purta antreprenorul în cazul în care casa nu va fi dată în folosință la termenul stabilit. Trebuie să fie specificat care vor fi amenzile și sancțiunile.

După analizarea meticuloasă a tuturor documentelor, trebuie să analizați la rece dacă merită să procurați locuința multvisată.

Controlul procesului de construcție

Următoarea etapă, la fel de importantă, este controlul asupra procesului de construcție.

CNA - Sputnik Moldova
Societate
Funcționar din Cahul, implicat în mafia imobiliarelor: Oamenii rămâneau fără apartamente

Trebuie să urmăriți dacă lucrările se efectuează constant și cu respectarea tehnologiilor, dacă nu există întreruperi inexplicabile ale lucrărilor de construcție.

Procurați apartamente la cheie

Variantele în „alb" și „gri" sunt niște metode legalizate de escrocherie.

Puțini sunt cei care țin cont de faptul că, după procurarea unei locuințe în varianta „alb", va trebui să mai scoată din buzunar câte 150 — 200 de euro pentru fiecare metru pătrat pentru a o aduce la condiția de a se putea muta cu traiul acolo. Este o mare problemă dacă blocul are 40 de apartamente, însă au fost cumpărate doar 8. În acest caz toate cheltuielile pentru deservirea și întreținerea clădirii revin pe seama celor opt locatari. Furnizorii de servicii pot avea anumite cerințe privind conectarea casei la rețelele respective. Dacă blocul este populat în proporție mai mică de 60%, acesta nu va fi conectat la rețeaua de gaze naturale. Și atunci, chiar dacă ați plătit toți banii pentru ipotecă, nu vă veți putea bucura pe deplin de confort pentru că nu aveți unde să faceți măcar o ciorbă.

În încheiere, Aleksandr Panov a recomandat să procurăm apartamente într-o casă dată deja în folosință, pentru a evita riscurile. Deoarece nici un fel de contract nu garantează încheierea construcției în termenul prevăzut.

Fluxul de știri
0