Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să procuri un apartament în Chișinău: Riscurile de pe piața imobiliară

© Sputnik / Мирослав РотарьЖилой квартал
Жилой квартал - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit expertului Dumitru Taraburcă, astăzi ofertele ce țin de piața imobiliară sunt extrem de confuze.

CHIȘINĂU, 27 mart — Sputnik, Daria Cernega. Căderea prețurilor la apartamente în Chișinău nu este catastrofală, constituind în medie 3 — 5%, a declarat pentru Sputnik Dumitru Taraburcă, expert în domeniu.

Стройка - Sputnik Moldova
Mafia din imobiliare: 400 de moldoveni rămași și fără bani, și fără apartamente

Potrivit acestuia, această situație se va menține din cauza plecării cetățenilor peste hotare.

„Căderea prețurilor la imobiliare este în defavoarea tuturor. Atât timp cât sunteți în căutarea unui apartament, acest fenomen ar putea fi un plus, însă, după ce l-ați ales, situația deja nu va fi una dintre cele mai fericite, deoarece ați devenit proprietarul unui bun care se ieftinește constant", a spus Taraburcă.

Acesta a menționat că doritorii de a-și procura o locuință trebuie să fie foarte atenți la ofertele cu un preț mai mic decât cel mediu.

Potrivit specialistului, astăzi, ca niciodată, piața imobiliară se caracterizează prin oferirea informației distorsionate.

„La drept vorbind, riscați să fiți înșelat. Însă este imposibil de constatat cine vă înșală și cine nu, deoarece există multe platforme și nu nici un control al informației", a explicat expertul.

Astăzi cumpărătorul, dacă nu devine victimă a unui șarlatan, riscă să cadă în mrejele unui psiholog profesionist, mai ales când este vorba de prețurile mici la apartamente.

„Sunt foarte răspândite schemele prin care se încearcă să se propună o locuință. După ce clientul a plătit un avans, se dovedește că oferta nu-i convine. Abia atunci cumpărătorul este purtat prin alte apartamente și i se fac deja oferte reale. Adică, clientul se pomenește în mrejele agentului", explică Taraburcă.

„Deși prețurile s-au redus, necesitățile cumpărătorilor de a procura o locuință sunt foarte mari", susține expertul.

Piața imobiliară - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce se întâmplă pe piața imobiliară și câte locuințe sunt date în folosință

Nivelul scăzut al vânzărilor este legat de calitatea obiectelor oferite astăzi de piața imobiliară.

În special, este vorba de apartamentele vechi care nu dispun de o infrastructură modernă. Această problemă este specifică și pentru unele clădiri noi.

„Nu trebuie să vindem ceea ce am construit, ci să construim ceea ce se vinde. Aceasta este o axiomă. Creați condiții pentru trai și atunci oamenii vor începe să cumpere apartamente", a menționat Taraburcă.

În opinia specialistului, cauza situației haotice de pe piața imobiliară constă în lipsa unei reglementări, fapt ce influențează inclusiv asupra prețurilor la apartamente.

Fluxul de știri
0