Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cinci exerciții zilnice pentru antrenarea creierului

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mulți oameni se dedică exerciţiilor fizice pentru a-şi antrena corpul, însă expresia „foloseşte-l sau îl pierzi" este valabilă nu numai în cazul mușchilor, ci şi în cazul creierului nostru.

CHIȘINĂU, 21 mart — Sputnik. Există o serie de exerciții pe care le putem face zilnic pentru a ne antrena creierul, activităţi care pot activa toate cele cinci funcții cognitive majore ale acestuia.

Чирлидерши баскетбольной команды Memphis Grizzlies в перерывах между матчами. - Sputnik Moldova
Astrologul recomandă cum să atragi dragostea și norocul

Este important să stimulăm și să exersăm toate cele cinci funcţii pentru a ne menţine creierul „în formă" pe măsură ce îmbătrânim. Iată cinci exerciții zilnice care vă pot ajuta în acest sens, potrivit happy-neuron.com:

1. Memoria

Memoria îndeplineşte un rol crucial în toate activitățile cognitive, printre care lectura, raționamentele și calculul mental. Pentru a vă menţine o memorie bună, trebuie să vă antrenați, ceea ce poate fi mai ușor decât credeți. De exemplu, alegând să ascultaţi o melodie pe care nu o cunoașteți și memorând versurile, creșteți nivelul de acetilcolină, substanța chimică ce vă ajută să vă „construiţi" creierul și să vă îmbunătățiți abilitățile de memorie. Un alt exerciţiu este să faceţi duş sau să vă îmbrăcaţi în întuneric sau să folosiţi mâna opusă pentru a vă peria dinții. Acest lucru ajută la formarea de noi asocieri între diferitele conexiuni neuronale ale creierului.

2. Atenția

O atenţie bună vă ajută să vă mențineți concentrarea în ciuda zgomotului și a altor factori care vă distrag atenția și să vă concentrați asupra mai multor activități simultan. Ne putem îmbunătăți atenția schimbând ceva în rutina zilnică. Modificați-vă traseul către birou sau reorganizați-vă biroul — ambele activităţi vă vor forța creierul să iasă din rutină și să fie din nou atent. Pe măsură ce îmbătrânim, atenția noastră poate să scadă, făcându-ne mai sensibili la factorii care ne perturbă atenția și mai puțin eficienţi în îndeplinirea unor activităţi simultan. Îmbinând activități precum ascultarea unei cărți audio în timp ce faceţi jogging sau efectuând în minte exerciţii de matematică în timp ce conduceți vă determină creierul să lucreze pentru a face mai multe în același timp.

3. Limba

Exerciţiile de limbă ne testează capacitatea de a recunoaște, a ne aminti și a înțelege cuvintele. Acestea ne mai ajută să ne exersăm fluența, abilitățile gramaticale și vocabularul. Făcând exerciţii în mod regulat, puteţi învăţa cuvinte noi. De exemplu, dacă obişnuiţi să citiți cu atenție doar secțiunea de sport dintr-un ziar, încercați să citiți şi câteva articole detaliate din domeniul economiei. Veţi întâlni cuvinte noi, care sunt mai ușor de înțeles când le citiți în context sau le puteţi căuta într-un dicționar online dacă citiți știrile pe calculator. Acordaţi-vă timp pentru a înțelege cuvântul în contextul său, ceea ce vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi abilitățile lingvistice.

Medicii avertizează. Deficitul de imunoglobulina in organism poate provoca decesul - Sputnik Moldova
Video
Medicii avertizează. Deficitul de imunoglobulina in organism poate provoca decesul

4. Funcţia vizual-spaţială

Trăim într-o lume plină de culoare și tridimensională. Analizarea informațiilor vizuale este necesară pentru a putea acționa în mediul înconjurător. Pentru a vă exersa această funcție cognitivă, încercați să mergeți într-o cameră și să priviţi către cinci obiecte și locul unde se află acestea. Când ieșiți din cameră, încercați să vă amintiți toate cele cinci obiecte și locul unde se aflau. Dacă vi se pare prea uşor, așteptați două ore și încercați apoi să vă reamintiți obiectele și locul fiecăruia. Data viitoare când vă așteptați un prieten, încercați acest exercițiu mental: priviţi înainte și observaţi tot ceea ce vedeţi în faţă, dar şi în lateral. Încercaţi apoi să vă amintiți totul și să scrieți ce aţi observat. Acest exerciţiu vă va determina să vă folosiți memoria și să vă antrenați creierul pentru a vă concentra asupra lucrurilor înconjurătoare.

5. Funcția executivă

Fără a conştientiza acest lucru, vă folosiți zilnic logica și capacitatea de a raţiona pentru a lua decizii, a construi ipoteze și a cântări asupra posibilelor consecințe ale acțiunilor dvs. Activitățile în care trebuie să stabiliţi o strategie pentru a ajunge la un rezultat dorit sau să calculaţi paşii corecţi pentru a ajunge la o soluție în cel mai scurt timp posibil sunt activități pe care le faceți zilnic, de exemplu, în interacţiunile sociale. Şi faptul de a merge într-o scurtă vizită la un prieten vă stimulează creierul, determinându-vă să vă gândiţi la posibilele răspunsuri și la rezultatele dorite.

Fluxul de știri
0