Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicii avertizează. Deficitul de imunoglobulina in organism poate provoca decesul

Abonare
Ibuprofenul și acidul acetilsalicilic atacă sistemul imun

România a rămas fără imunoglobulină, un preparat administrat pacienților cu boli autoimune, afecțiuni provocate de bacterii, virusuri sau microbi. În același timp, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din țara noastră dispune de cantități suficiente de imunoglobulină și este dispus să ofere ajutor pacienților români. Subiectul a fost discutat de jurnalista Maria Dimineț cu Victoria Stavenschi Vacari, medic igienist din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Angelica Zinicovschii, șefa Secției Monitorizare, Audit și Servicii de Asistență Transfuzională din cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și Mircea Ifrim, secretarul general al Academiei de Științe Medicale din România. Reproducem mai jos dialogul cu Victoria Stavenschi Vacari.

 -Cât de important este, în cazul imunoglobulinei, ca statul să nu depindă de importatori?

Este important. În primul rând, este mai ieftin să produci imunoglobulină în țară. În al doilea rând, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui poate să asigure constant pacienții cu imunoglobulină.

-Ce este imunoglobulina?

Imunoglobulinele sunt obținute din plasma sanguină umană. Imunoglobulinele apar în urma contactului organismului cu virusuri sau bacterii.  Imunoglobulinile ajută organismul să lupte cu infecția. Prezența imunoglobulinelor în organism este importantă, deoarece asigură imunitatea împotriva bolilor.

-Ce instituții din țară solicită cel mai frecvent imunoglobulină?

Cel mai frecvent preparatul este solicitat de spitalele de boli infecțioase, unde sunt trate persoane cu infecții virale sau bacteriene. Infecțiile reprezinta consecința deficitului de imunoglobulină în organism. De asemenea, imunoglobulina este utilizată frecvent de Spitalul de Dermatologie și maladii Comunicabile, pentru bolnavii cu HIV/SIDA.

România a rămas fără imunoglobulină și cere ajutorul UE. Cum stă Moldova la acest capitol>>>

-În ce cazuri este administrată, cel mai frecvet, imunoglobulina?

Este indicată, cel mai frecvent, pentru tratamentul bolilor autoimune.Vorbim despre maladii care apar din cauza că celulele imune ale organismului atacă celelalte celule. Și atunci sunt administrate imunoglobuline pentru a regla sistemul imun. Dereglările sistemului imun pot fi tranzitorii, sau de sorginte genetică. În primul caz, sistemul imun este afectat de anumite medicamente și anume: fenitoina, depinicilamina, captopril, tiroxina, ibuprofen, acid acetilsalicilic. De asemenea, sistemul imun este dereglat în cazutl infecției rubeolei, cytomegalovirus și toxoplasmoza. La însănătoșire însă nivelul imunoglobulinei în organism revine la normal.

-Insuficiența de imunoglobulină cum afectează organismul?

În 90 la sută dintre cauze nu există simptome. Pe parcurs însă apar: otite și sinuzite recidivante. Apar infecții digestive, alergii alimentare, conjunctivite, urticării, dermatite atopice. În aceste cazuri medicii de familie și părinții trebuie să fie vigilenți.

-Care sunt riscurile pentru sănătate dacă insuficiența de imunoglobulină este confundată cu una dintre infecțiile menționate?

 De exemplu, o persoană cu insuficiență de imunoglobulină A, poate face în timpul unei transfuzii de sânge un șoc anafilactic, deoarece este o reacție a organismului la administrarea imunoglobulinei A. De asemenea, suprimarea sistemului imun poate cauza invaliditate sau deces.

-Există alternativă pentru tratamentul cu imunoglobuline?

În cazul unui sistem imunitar compromis în totalitate, din păcate,  alternative nu există. Administrarea imunoglobulinei este obligatorie. 

— Cum prevenim deficitul de imunoglobulină în organism?

Un cuplu, care dorește să conceapă un copil, trebuie să se asigure că nu suferă de boli autoimune. Dacă există această problemă de sănătate, trebuie administrat tratamentul. În caz contrar, părinții pot transmite copilului afecțiunea autoimună. Persoanele cu un sistem imunitar eficient trebuie să respecte un mod sănătos de viață, pentru că de aceasta va depinde sănătatea copiilor lor. De asemenea, afecțiunea imună poate fi moștenită dacă părinții sunt fumători sau au conceput copilul în stare de ebrietate.

Autor: Maria Dimineț  

Fluxul de știri
0