Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PD a avut mai multe candidaturi pentru funcția de ministru al Justiției

© Sputnik / Мирослав РотарьPDM sediu ПДМ офис
PDM sediu ПДМ офис - Sputnik Moldova
Abonare
PD a avut mai multe candidaturi pentru funcția de ministru al Justiției. Cum a ieșt învingătoare Victoria Iftodi.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Premierul Pavel Filip a declarat luni, 19 martie, că Partidul Democrat a examinat mai multe candidaturi pentru funcția de ministru al Justiției. 

Funcția de ministru al Justiției a rămas vacantă după ce Alexandru Tănase și-a anunțat, la 12 martie, demisia din funcția pe care o deținea în Guvernul Filip. Tănase și-a anunțat demisia pe fundalul unui scandal provocat de publicarea în spațiul public a unei convorbiri telefonice pe care a avut-o, fiind în funcția de președinte al Curții Constituționale, cu omul de afaceri Veaceslav Platon, în prezent condamnat la ani grei de închisoare.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PD a decis cine va fi ministru al Justiției. Este femeie și fost membru de Guvern

Partidul Democrat, care se află la guvernare în Republica Moldova, a anunțat la data de 13 martie că a decis să o înainteze în această funcție pe Victoria Iftodi, care l-a momentul desemnării deținea funcția de judecător la Curtea Constituțională. Astăzi, 19 martie, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire al Victoriei Iftodi în noua sa funcție în Guvernul condus de Pavel Filip.

La ceremonia de învestire și de depunere a jurământului de către noul ministru al Justiției, premierul a declarat că PD a examinat mai multe candidaturi pentru această funcție. 

”Am examinat mai multe candidaturi. Doamna Iftodi întrunește criteriile și calitățile necesare pentru a îndeplini funcția de ministru al Justiției. Am discutat și politic și a fost acceptată această propunere. Imediat, l-am anunțat și pe președintele Dodon”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Pavel Filip susține că nu a avut ezitări legate de faptul că șeful statului ar putea respinge candidatura Victoriei Iftodi, din două motive: primul — Victoria Iftodi întrunește toate criteriile pentru această funcție și al doilea – Iftodi este o persoană pe care președintele Dodon o cunoaște de mai mult timp.

Александру Тэнасе - Sputnik Moldova
Politică
Tănase i-a prezentat premierului cererea de demisie. Ce a răspuns Filip

”M-am așteptat să accepte această candidatură. Nu văd motive de ce ar fi trebuit să o refuze. Victoria Iftodi întrunește toate criteriile și calitățile. Pe de altă parte, este o persoană pe care președintele o cunoaște personal și întotdeauna a vorbit că va accepta profesioniști în garnitura guvernamentală”, a declarat Filip.

Premierul Pavel Filip a refuzat să spună ce candidaturi, în afară de cea a Victoriei Iftodi, au mai fost examinate pentru a fi înaintate la funcția de ministru al Justiției.

”Nu cred că este cazul să vorbim despre candidaturile care s-au discutat”, a declarat scurt șeful Guvernului. 

Cine vine în locul lui Alexandru Tănase la Ministerul Justiției>>>

Victoria Iftodi are 49 de ani și a mai deținut funcția de ministru al Justiției în perioada guvernării comuniste, între anii 2004-2006. În ziua în care a fost revocată din funcția de ministru al Justiției, ea a fost numită în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, cu reședința la Paris. Prin cumul, a îndeplinit și misiunea de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Algeria, în Regatul Spaniei, la UNESCO, Uniunea Latină, precum și de Reprezentant Special al Președintelui Republicii Modova la Consiliul Permanent al Francofoniei.

Fluxul de știri
0