Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tănase i-a prezentat premierului cererea de demisie. Ce a răspuns Filip

© Sputnik / Miroslav RotariАлександру Тэнасе
Александру Тэнасе - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, i-a prezentat astăzi premierului Pavel Filip cererea de demisie. Cum a reacționat șeful Guvernului.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Premierul Pavel Filip a acceptat cererea de demisie prezentată de ministrul Justiției, Alexandru Tănase. Anunțul a fost făcut chiar de premier la începutul ședinței de astăzi. 

Prim-ministrul a declarat că regretă foarte mult demisia lui Alexandru Tănase, pe care l-a apreciat ca un bun profesionist și un bun cunoscător al domeniului justiției. Filip i-a mulțumit ministrului Justiției și a anunțat că mai multe detalii la acest subiect vor fi oferite marți, 13 martie, după ședința săptămânală a PD, formațiune care i-a acordat sprijin politic lui Tănase în funcția de ministru al Justiției.

”Personal, regret foarte mult acest lucru. Alexandru Tănase este un profesionist și, într-un termen foarte scurt, am constatat că poate face mult pentru reforma în acest domeniu”, a declarat premierul.

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și-a anunțat demisia la finele săptămânii trecute, pe fundalul unui scandal provocat de publicarea în spațiul public a unei convorbiri telefonice pe care a avut-o, fiind în funcția de președinte al Curții Constituționale, cu omul de afaceri, Veaceslav Platon, în prezent condamnat la ani grei de închisoare.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Cine vine în locul lui Alexandru Tănase la Ministerul Justiției

Potrivit noii Legi cu privire la Guvern, adoptată în anul 2017, demisia din funcția de membru al Guvernului, cu excepția demisiei din funcția de prim-ministru, se prezintă în scris prim-ministrului și devine irevocabilă din momentul acceptării cererii de demisie, dar nu mai târziu de 14 zile calendaristice de la data depunerii.

Cererea de demisie din funcția de membru al Guvernului se aduce la cunoștința președintelui Republicii Moldova de către prim-ministru. Președintele Republicii Moldova prin decret ia act de cererea de demisie din funcția de membru al Guvernului.

Noul ministru al Justiției urmează să fie numit în funcție prin decret al președintelui Republicii Moldova, la propunerea prim-ministrului.

Șeful statului este în drept să respingă motivat o singură dată propunerea prim-ministrului privind numirea în funcție a membrului Guvernului, în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data recepționării propunerii.

Dacă prim-ministrul înaintează repetat propunerea de numire în funcție a aceleiași candidaturi sau a altei candidaturi, președintele Republicii Moldova este obligat să numească în funcție candidatul propus în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data recepționării propunerii repetate a prim-ministrului.

Fluxul de știri
0