Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îngrijorător! În ultimii 30 de ani nu a fost inventat niciun antibiotic nou

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Prisăcaru
Viorel Prisăcaru - Sputnik Moldova
Abonare
De multe ori noi ne lenevim să citim până la capăt prescripția medicală, astfel că întrerupem tratamentul imediat ce au dispărut simptomele bolii și nu mai administrăm preparatul pentru mai multe zile, așa cum ar trebui. Este o mare greșeală, deoarece mai târziu vom căpăta rezistență la acest preparat medicamentos și el nu ne va mai ajuta.
Îngrijorător! În ultimii 30 de ani nu a fost inventat niciun antibiotic nou

Medicul Viorel Prisăcaru susține într-un interviu pentru studioul radio Sputnik Moldova că la nivel mondial, în ultimii treizeci de ani, nu a fost inventat niciun antibiotic nou. Sunt oameni care nu mai pot fi tratați deoarece au făcut rezistență la toate antibioticele existente pe piață. Potrivit lui, vânzarea antibioticelor nu mai este atât de rentabilă, deseori din cauză că organismul uman obține rezistență la anumite tipuri de antibiotice, acestea nu mai sunt cumpărate. De aceea companiile farmaceutice își pierd din interesul de a mai produce aceste preparate medicamentoase. Riscurile sunt foarte mari la nivel global. Societățile care au conștientizat cât de periculoasă este rezistența la antibiotice au reglementat mai strict vânzarea acestora. Spre exemplu, în țările scandinavice, fără rețeta medicului nu ți se va vinde niciun antibiotic, chiar dacă ai fi într-o stare gravă.

Rodica Scutelnic / Родика Скутельник - Sputnik Moldova
Ce trebuie să faci pentru a beneficia de medicamente compensate

Întrebat de corespondentul Sputnik Moldova cum apreciază starea lucrurilor în Republica Moldova, Viorel Prisăcaru a spus că "în prezent legea prevede că antibioticele pot fi vândute doar dacă pacientul va prezenta farmacistului o rețetă medicală, însă mai puțini respectă această normă legală."

Medicul spune că nu ar trebui să cumpărăm antibiotice așa cum ne duce capul. Aceasta este o mare greșeală, ne tăiem singuri creanga de sub picioare. Numai medicul ne poate indica ce fel de antibiotic putem folosi. În prezent, uneori și medicii pot greși când prescriu antibiotice dacă nu au în față o antibiogramă.

Viorel Prisăcaru - Sputnik Moldova
Pericolul folosirii excesive a antibioticelor. Niciun medic nu v-ar mai putea salva

"Antibiograma este o metodă care stabilește pe o cultură bacteriană de laborator sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de un antibiotic, care este preconizat de a fi folosit în tratamenul bolii, cauzate de bacterie. Eficiența unui tratament cu antibiotice este condiționată, în primul rând, de sensibilitatea agentului patogen față de antibioticul respectiv, fapt apreciat in vitro prin antibiogramă. Iată de ce în cazul în care medicul nu are în față antibiograma, el ar putea prescrie greșit un antibiotic" a menționat Viorel Prisăcaru.

Primul antibiotic, penicilina, a fost descoperit în 1982. Mai bine de 100 de compuși au aparut de atunci, însă nicio noua clasă nu a mai fost găsită din 1987. De atunci, și bacteriile au devenit din ce în ce mai rezistente la tratamente.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Fluxul de știri
0